Bush s Merkelovou jednal hlavně o Íránu, ekonomice a klimatu

Berlín/Meseberg - Íránský jaderný program a potravinová krize byly hlavními tématy jednání mezi americkým prezidentem Georgem Bushem a německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Bush se na společném brífinku vyslovil pro diplomatické řešení otázky sporného íránského jaderného programu, nevyloučil ale ani "jiné možnosti". Prezident je pravděpodobně na poslední návštěvě Německa před svým lednovým odchodem z Bílého domu.

Merkelová na brífinku po jednání na zámku Meseberg nedaleko Berlína zdůraznila, že případné další sankce vůči Íránu musejí vycházet ze shody v Radě bezpečnosti OSN. Čím více zemí se na sankcích dohodne, tím jsou účinnější, zdůraznila. „Nedůveryhodný íránský režim“ Bushe svým pokračováním v jaderném programu činí špatné rozhodnutí pro íránský lid.

Spojené státy dlouhodobě obviňují Írán, že se snaží tajně vyvinout jadernou zbraň, což Teherán odmítá. Bush několikrát naznačil, že pokud Írán nepřiměje k zastavení obohacování uranu a údajného vyvíjení jaderné zbraně diplomatický tlak, mohla by přijít na řadu vojenská akce.

Oba politici hovořili také o summitu hospodářsky nejrozvinutějších zemí G8, který se uskuteční příští měsíc v Japonsku. Merkelová i Bush vyjádřili shodně uspokojení nad tím, že se zjevně blíží ke konci jednání o liberalizaci světového obchodu v Dauhá, která podpoří světovou ekonomiku a zlepší exportní možnosti chudých států. 

„Protekcionismus je katastrofou pro světové hospodářství,“ prohlásil Bush. Merkelová vyjádřila přesvědčení, že na summitu bude pokračovat „proces z Heiligendammu“, týkající se úsilí o snížení emisí skleníkových plynů a ochrany klimatu. Bush dodal, že k tomuto úsilí se musí připojit Evropská unie, Spojené státy i rozvojové země. Bush překvapivě prohlásil už v úterý, že je možné dosáhnout globální dohody o boji proti oteplování ještě do konce jeho mandátu.

Podle Merkelové se hovořilo také o situaci v Iráku a Afghánistánu. Bush řekl, že nelituje rozhodnutí pro invazi do Iráku v roce 2003 a svržení režimu Saddáma Husajna. Zároveň však ujistil, že Washington se nechystá v Iráku zřídit stálé vojenské základny.

Jak uvedla berlínská zpravodajka ČT Hana Scharffová, Bushova návštěva v Německu se tentokrát na rozdíl od minulosti obešla bez jakýchkoli protestů.

Bush do Mesebergu přiletěl ze slovinského Brda, kde se v úterý zúčastnil summitu Spojených států a Evropské unie. Ještě dnes jej čeká odlet do Itálie, zde se setká s premiérem Silviem Berlusconim. Následovat bude návštěva Francie, Velké Británie a Irska.