Šílenec ubodal v centru Tokia sedm lidí

Tokio – Muž vyzbrojený nožem zavraždil v japonském Tokiu nejméně sedm lidí a 11 dalších zranil. K incidentu došlo v centru města nedaleko podniku s hracími automaty. Pětadvacetiletého mladíka, který se sám označil za člena mafie, na místě zatkla policie. Japonsko v posledních letech zažilo několik podobných útoků. Naposledy v lednu zranil v Tokiu šestnáctiletý školák několik lidí.

Muž najel s pronajatým nákladním autem do davu chodců, pak z něj vyběhl a začal kolem sebe bezhlavě bodat nožem. Choval se nepříčetně, křičel a na své oběti u hracích strojů se vrhal náhodně.

„Ve skutečnosti to nebyla dopravní nehoda. Náklaďák srazil tak tři lidi. Potom jsem ale viděl čtyři nebo pět lidí, jak se zhroutili k zemi. Někdo křičel, že je pobodaný,“ popsal situaci očitý svěděk.

Objevily se spekulace, že útočník je členem obávané jakuzy, japonské mafie. Podle televize NHK vrah policii řekl, že „je unaven životem“. 

Na místě zasahovaly dvě desítky sanitek, záchranáři poskytovali zraněným první pomoc přímo na ulici.

Podniky s elektronickými hrami jsou v Japonsku poměrně oblíbené a nejvíce jsou navštěvovány o víkendu.

K incidentu došlo v den sedmého výročí podobného neštěstí. V roce 2001 duševně nemocný útočník ubodal osm dětí v základní škole v Osace. Zatím není jasné, zda si šílenec vybral datum záměrně.