Hillary a Tenzing - první lidé na Mount Everestu

Káthmandú - Prvnímu výstupu na nejvyšší horu světa Čomolungmu (Sagarmarthu), známější pod evropským jménem Mount Everest, předcházela léta více či méně úspěšných pokusů. Pod horou se vystřídalo jedenáct výprav. Na vrcholu nakonec 29. května 1953 stanuli členové britské expedice Nepálec Tenzing Norgay a Novozélanďan Edmund Hillary. Šlo o první zdokumentovaný výstup na Mount Everest. Podrobnější informace najdete na webových stránkách Horolezecké abecedy. Dnes nejužívanější jméno, tedy Mount Everest, dal hoře sir Andrew Scott Waugh, který vedl zeměměřičský úřad pro Indii. Horu pojmenoval po svém předchůdci ve funkci. Přestože v jiných případech byly upřednostňovány místní, již užívané názvy, Waugh tuto výjimku zdůvodnil tím, že Nepál i Tibet jsou pro cizince uzavřené a nelze tedy použít žádný z místních názvů. A tak od roku 1865 pod nejvyšší horou světa naleznete na mapě označení Mt. Everest.

Mount Everest - obrovská horolezecká výzva

První výpravu v roce 1921 vedl Howard-Bury a hlavním cílem bylo vypracovat hrubou kartografii horské skupiny a najít možné přístupové cesty. Horolezci dosáhli tehdy Severního sedla ve výšce 6 990 metrů. Nad osm tisíc metrů se dostaly výpravy již v roce 1922 a 1924. 

Brzy po ní byl Tibet násilně připojen k Číně, a tak byl uzavřen přístup k Everestu ze severu. Naštěstí však povolení ke vstupu a průzkumu začala vydávat vláda Nepálu. A horolezci se již od roku 1949 snažili najít způsob, jak přemoci nejvyšší vrchol světa. 

Na podzim 1951 se poprvé do těchto míst vydává Edmund Hillary, o rok později se pak součástí švýcarské expedice stává nosič Tenzing Norgay – ten nakonec společně s Lambertem dosáhli výšky 8 760 m, tedy dosavadního výškového rekordu.

Velké finále - 29. května v 11:30 

V roce 1953 opět získali povolení Britové. Bylo zcela zřejmé, že tím rovněž dostávají jedinečnou šanci k výstupu na nejvyšší horu světa. Vedením expedice byl pověřen plukovník John Hunt. 29. května 1953 v 11.30 stanuli na vrcholu vytoužené hory první dva horolezci - Novozélanďan a Nepálec - Edmund Hillary a Tenzing Norgay.