Polský Krakov hostil pochod homosexuálů

Krakov - V polském Krakově pořádali homosexuálové Pochod tolerance. Gayové a lesby z několika evropských zemí protestovali proti situaci sexuálních menšin v katolickém Polsku. Loni průvod napadli nacionalisté a radikálové. Policie zasahovala v menší míře i letos.

Homosexuály v Krakově opět nečekalo vřelé přijetí, dostalo se jim především nadávek od příznivců ultrakatolické nacionalistické Ligy polských rodin. „Ať přestanou provokovat na veřejnosti, je to tu jak v blázinci, měli by se léčit. S nemocí musíme bojovat,“ uvedl jeden z odpůrců pochodu. 

Homosexuálové si v Polsku nejčastěji stěžují na ponižování, výsměch, vydírání, výhružné dopisy a telefonáty, v některých případech i fyzické napadení. „Samozřejmě, že jsme diskriminováni. Nedávno mě zmlátili jen proto, že jsem homosexuál, o nadávkách ani nebudu mluvit,“ potvrdil Patryk Burhart, účastník pochodu. 

Policie musela zasahovat několikrát, šest osob bylo zadrženo. Zákroky policie jsou prakticky na každé akci homosexuálů v Polsku. 

„Po změně vlády necítíme už tolik otevřené nenávisti, neštvou proti nám vládní politici, jako dříve, ale dnešní akce ukazuje, jak nás v Polsku stále vnímají,“ prohlásila Iga Kostrzewová z Federace žen Lambda. Například předcházející ministr školství v Kaczynského vládě chtěl loni zakázat homosexuálům vykonávat profesi učitele a ve školách zakázal jakoukoliv propagaci homosexuality. 

Představitelé polských organizací gayů a lesbiček si přejí, aby byl přijat zákon o registrovaném partnerství. Ten ale odmítá prezident, vlivná církev a většina politických stran.