Zemřela bývalá první dáma Spojených států Elizabeth Fordová

Detroit – Ve věku 93 let v pátek zemřela bývalá první dáma Spojených států amerických Elizabeth Fordová. S odvoláním na rodinnou přítelkyni a rovněž někdejší první dámu Nancy Reaganovou o tom informovaly světové agentury. Fordovou si Američané pamatují jako bojovnici s onemocněním rakoviny a také jako ženu, která se přiznala k alkoholismu. Na začátku 80. let založila v Kalifornii středisko léčby závislostí. Její manžel Gerald Ford byl prezidentem USA v letech 1974 až 1977.

Barack Obama, prezident USA

„Jako naše první dáma byla velmi silnou obhájkyní ženského zdraví a práv.“

Bývalá první dáma USA byla známá pro své výrazné postoje ve veřejných otázkách. Především bourala společenská stigmata témat, která pro tehdejší Američany byla tabu. Jedním takovým tématem byla i rakovina prsu, kterou sama prožila a zvítězila. Později se přiznala i k alkoholové závislosti a užívaní opiátů. Po dokončení léčby, ke které ji donutila rodina, pak v roce 1982 v Kalifornii založila centrum pro léčbu závislosti na alkoholu a drogách.

V podvědomí Američanů je tak právem považována za nejvíce viděnou první dámu v historii Spojených států. Její manžel Gerald Ford byl prezidentem USA v letech 1974 až 1977. Rok předtím zastával funkci viceprezidenta a jako vůbec jediný stál v těchto vysokých úřadech, aniž do nich byl zvolen. Viceprezidentem byl jmenován po odstoupení Spiro Agnewa, prezidentem se stal po rezignaci Richarda Nixona. Za Forda byla Elizabeth Fordová do roku 2006, kdy Ford zemřel, vdaná 58 let.