Prokurátor v kauze DSK nehodlá odstoupit

Washington - Hlavní prokurátor v kauze sexuálního obvinění bývalého šéfa Mezinárodního měnového fondu Dominiqua Strausse-Kahna odmítl výzvu, aby z případu odstoupil, kterou mu adresovali právníci údajné oběti. Svůj požadavek zdůvodnili tím, že z jeho úřadu unikla řada informací, které jejich klientku poškodily.

Mluvčí prokurátora Cyruse Vance obvinění označila za „zcela nepodložené“ a odmítla tak i požadavek právníků údajné oběti, aby byl Vance nahrazen zvláštním prokurátorem.

Obhájci Strausse-Kahna se ve středu setkali s představiteli americké prokuratury, aby s nimi jednali o dalším postupu v případu. Právníci bývalého finančníka podle deníku The New York Times uvedli, že se na schůzce vůbec nejednalo o možné dohodě s obžalobou. Strauss-Kahn prý v žádném z bodů obvinění neprohlásí, že se cítí vinen.

Další posun v případu DSK (zdroj: ČT24)

Očekává se stažení obvinění

Strauss-Kahn je od května obviněn, že se pokusil znásilnit pokojskou newyorského hotelu, kde byl ubytován, a přinutil ji k orálnímu sexu. Odstoupil kvůli tomu z čela Mezinárodního měnového fondu a nejspíš přišel o možnost kandidovat v roce 2012 v prezidentských volbách, ve kterých byl ve Francii favoritem.

Byl zatčen, vláčen v místním tisku a propuštěn za velmi přísných podmínek na kauci do domácího vězení. Prokurátor tvrdil, že o jeho vině a věrohodnosti oběti nepochybuje. Koncem minulého týdne se však prokázalo, že žena v některých bodech pod přísahou lhala a Francouzovi bylo v pátek zrušeno domácí vězení. Obvinění však trvá a Strauss-Kahn nesmí opustit USA.

Obvinění proti této osobnosti francouzské levice bude podle amerického tisku s největší pravděpodobností staženo nejpozději na příštím soudním jednání, které se plánuje na 18. července v New Yorku.