Prokurátor prý stáhne obvinění proti Straussi-Kahnovi

Washington – Prokurátoři prý stáhnou obvinění ze sexuálního útoku proti bývalému šéfovi MMF Dominiquovi Straussi-Kahnovi. Má se tak stát při soudním líčení 18. července nebo ještě dříve. S odvoláním na nejmenovaného vyšetřovatele to píše deník New York Post. Nedávno totiž vyšlo najevo, že pokojská, která Strausse-Kahna obvinila ze znásilnění, opakovaně lhala.

„Všichni víme, že ten případ je neudržitelný,“ citoval deník vyšetřovatele, podle něhož je stažení obvinění kvůli poškození věrohodnosti údajné oběti prakticky „jistotou“. V celé věci se hraje o dny, Strauss-Kahn by se totiž ještě mohl zapojit do prezidentských voleb ve Francii, socialisté ale musí jeho kandidaturu oznámit do 13. července a slyšení soudu je plánováno až na osmnáctého. 

Americký soud už v pátek Strausse-Kahna propustil z domácího vězení a rozhodl o vrácení kauce, kterou bývalý šéf MMF musel složit v květnu. Ze Spojených států ale Francouz zatím odjet nesmí. 

Bývalý šéf MMF prý bude zbaven obvinění (zdroj: ČT24)

Dvaatřicetiletá žena původem z Guineje totiž vyšetřovatelům opakovaně lhala. Například v rozporu s tím, co tvrdila, uklízela po incidentu jiný pokoj, pak se vrátila do apartmá Strausse-Kahna a teprve potom ohlásila (údajný) incident svému nadřízenému. Podle zpráv médií se lži dopustila i dříve vůči americkým imigračním a daňovým úřadům, také proto jí prý hrozí deportace.   

I pokud američtí prokurátoři obvinění stáhnou, neznamená to pro Strausse-Kahna konec procesů v souvislosti s jeho údajnými sexuálními delikty. Francouzská novinářka a spisovatelka Tristane Banonová totiž dnes podala na dvaašedesátiletého francouzského politika a finančníka žalobu pro pokus o znásilnění z roku 2002.

Kvůli sexuálnímu skandálu rezignoval Dominique Strauss-Kahn na vedení Mezinárodního měnového fondu. V jeho čele ho dnes nahradila bývalá francouzská ministryně financí Christine Lagardeová, která bude první ženou v čele této instituce od jejího založení po 2. sv. válce. Nástup do funkce ale nebude mít jednoduchý, pětiletého mandátu se totiž ujímá v době, kdy Evropou otřásá dluhová krize, rozvojové země chtějí v MMF výrazně větší slovo a pověst instituce poskvrnil i nedávný skandál.

Tristane Banonová
Zdroj: ČT24