Thajsko přebírá opozice, v čele vlády poprvé žena

Bangkok – Kompletní součet hlasů v thajských volbách potvrdil vítězství opoziční strany Puea Thai bývalého premiéra Tchaksina Šinavatry. Jeho sestra Jinglak tak jako první žena v historii země stane v čele vlády. Během dne již oznámila, že se jí podařilo uzavřít dohodu s koaličními partnery. Vítězná opoziční strana obsadí v 500členném parlamentu 265 křesel, zatímco doposud vládnoucí demokraté premiéra Abchisita Vedžadžívy pouze 159 míst. Spekuluje se o tom, že s vítězstvím své sestry by se mohl do země z exilu vrátit expremiér Šinavatra.

Výsledky voleb přijaly desetitisíce nespokojených Thajců, kteří v uplynulých měsících mohutně demonstrovali proti vládnoucí straně. „Výsledek je jasný: Puea Thai vyhrála volby a demokraté jsou poraženi,“ prohlásil po sečtení všech hlasů premiér. Dodal, že by rád viděl zemi jednotnou a smířenou poté, co v uplynulých letech prošla násilnostmi. Vítězství opozice ve volbách uznala i armáda, která nehodlá nijak zasahovat do práce politikům, prohlásil odcházející ministr obrany. Právě armáda provedla v roce 2006 převrat, který zbavil moci Tchaksina Šinavatru.

Šinavatrová je v politice nováčkem. V pozadí její politické kariéry je její bratr Tchaksin Šinavatra. Hlasování bylo považováno i za referendum o jeho možném návratu. V roce 2006 ho totiž svrhl puč, v nepřítomnosti pak dostal dva roky vězení za zneužití pravomocí a soud mu navíc vystavil zákaz činnosti v politice. Jeho příznivci pak dlouho sváděli v ulicích Bangkoku boj se zastánci nové vlády Apchisita Vedžadžívy. Loni demonstrace ochromily město na 4 měsíce a zemřelo 91 lidí.

Klan Šinavatrů slaví výsledky voleb (zdroj: ČT24)

Bývalý telekomunikační magnát Šinavatra vyhrál volby v letech 2001 a 2005 především sliby chudým obyvatelům od levných úvěrů až po všeobecnou zdravotní péči. Volby byly považovány rovněž za zásadní krok k tomu, aby v monarchii skončilo politické násilí a zmenšila se propast mezi elitou a ostatními skupinami obyvatelstva. Především chudí Thajci zůstali vůči němu loajální.

Dosavadní premiér varoval před nestabilitou

Dosavadní premiér, ekonom Vedžadžíva narozený v Británii a absolvent Oxfordu varoval před nestabilitou v případě vítězství Šinavatrové. Stoupence opozice viní z násilností z loňského roku. Demokratická strana i její příznivci by rádi pohnali Šinavatru před soud kvůli střetu zájmů, respektive korupci.

Vedžadžíva doufal, že získá mandát od občanů, když jej do úřadu dostaly kontroverzní volby v roce 2008. Tehdy soudy rozpustily Šinavatrovu vládnoucí stranu. Demokraté nezvítězili ve volbách za uplynulých téměř dvacet let.

Vydáno pod