Nejdelší mosty světa vyrostly v Číně

Peking – Dnešním zahájením provozu na železniční trati mezi čínskými městy Peking a Šanghaj byly zprovozněny dva nejdelší mosty světa. Primát ode dneška drží Velký most mezi Tan-jangem a Kchun-šanem s téměř 165 kilometry (zhruba jako vzdálenost z Prahy do Aše) následován skoro 114 kilometrů dlouhým Tiencinským velkým mostem. Oba mosty překonaly dosud nejdelší most světa, Velký most Wej-che v středu Číny. Ten byl otevřen loni 6. února, měří 79,7 kilometru a je součástí železniční na trati mezi městy Čeng-čou v provincii Che-nan a Si-an v provincii Šen-si.

Ve východní Číně otevřeli i nejdelší most světa postavený nad mořskou hladinou. Stavba u pobřežního města Čching-Tao měří 42,5 kilometru a čínští inženýři ji zvládli za necelé 4 roky. Šestiproudou dálnici drží nad vodou 5 200 sloupů. Konstrukce u Čching-Tao překonala svojí délkou o čtyři kilometry dosavadního držitele rekordu, most přes jezero Pontchartrain v americké Luisianě.

V rekordních tabulkách je mezi prvními deseti nejdelšími mosty již sedm mostů z Číny. Dnes se na páté místo zařadil Pekingský velký most na stejné železniční trati (přes 48 km), šestý je ode dneška most Čching-tao, který o více než čtyři kilometry překonal dosud nejdelší přesvodní most přes jezero Pontchartrain v USA.

Vydáno pod