Francie shazovala libyjským povstalcům zbraně

Paříž/Londýn - Francie v posledních několika týdnech shazovala zbraně na území Libye, aby pomohla povstalcům bojujícím proti režimu tamního vůdce Muammara Kaddáfího. S odvoláním na vysoce postavené francouzské zdroje to dnes uvedl deník Le Figaro. Paříž podle něj do oblasti ležící několik desítek kilometrů jižně od libyjské metropole za pomoci padáků přepravila ruční granátomety, útočné pušky, kulomety a protitankové střely.

Počátkem června shazovala Francie ze svých letadel vybavení rebelům, kteří byli obklíčeni Kaddáfího silami v horách v regionu Džabal Nafúsa. Francie se ke kroku rozhodla, protože libyjské vládní jednotky neumožnily otevřít koridor pro humanitární pomoc.

Mluvčí francouzské armády označil zbraně, které francouzští piloti shazovali z letadel pomocí padáků, za „vybavení k sebeobraně“. Podle něj tak povstalci získali mimo jiné útočné pušky, automatické zbraně, granátomety a munici.

Agentura AFP dnes také s odvoláním vojenské zdroje uvedla, že Paříž dodávala zbraně rebelům i přes pozemní hranice Libye. Do regionu Džabal Nafúsa tak prý dorazilo na čtyřicet tun arzenálu včetně několika „lehkých tanků“. K této informaci se francouzská armáda nevyjádřila.

Rebelové dosud tvrdili, že zbraně k nim proudí z Kataru. Mluvčí politického orgánu libyjských vzbouřenců Mahmúd Šammám v úterý po setkání s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym řekl, že vzbouřenecká rada o žádnou další armádní pomoc nepožádala.

Vydáno pod