Barma vyhostila herečku ztvárňující Su Ťij

Rangún - Hollywoodskou hvězdu Michelle Yeohovou, která na filmovém plátně hraje barmskou disidentku a držitelku Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij, vyhostila z Barmy místní vojenská vláda a její jméno přidala na seznam nežádoucích osob. Herečka se už nikdy nesmí do Barmy vrátit. Natáčení filmu bylo drženo v tajnosti.

„Nebude mít možnost přijet znovu do Barmy. Byla deportována hned prvním letem poté, co přiletěla na mezinárodní letiště v Rangúnu,“ řekl oficiální barmský činitel, který si nepřál být jmenován. „Teď je na černé listině,“ dodal.

Osmačtyřicetiletá Yeohová, bývalá Miss Malajsie a jedna z krásek, které se objevily coby „Bond girl“ ve filmech o britském agentovi 007, byla v Barmě v prosinci loňského roku poté, co s francouzským režisérem Lukem Bessonem natáčela v Thajsku scény do filmu o nejznámější barmské disidentce, jehož produkce byla držena v naprosté tajnosti. Tehdy se jí také podařilo se Su Ťij setkat. Film má mít premiéru během letošního roku.

Šestašedesátiletou Su Ťij propustila barmská vojenská junta z dlouholetého domácího vězení v listopadu 2010 necelý týden po volbách, které kritici označili za pouhou šarádu s cílem udržet v Barmě pod civilní maskou vojenskou vládu.

Michelle Yeohová
Zdroj: ČT24/ČTK/AP
Vydáno pod