Nezdravý životní styl zdvojnásobil počet cukrovkářů

Londýn - Britští a američtí vědci zjistili, že počet lidí trpících diabetem se za posledních 30 let zdvojnásobil. Analyzovali data z celého světa a porovnali je s rokem 1980. Zatímco tehdy mělo cukrovku 153 milionů lidí, dnes je to 347 milionů. Za nárůst může podle vědců to, že lidé žijí déle a nezdravým způsobem. Rizikovým faktorem pro vznik diabetu je obezita.

Podle vědců je 70 procent z uvedeného růstu důsledek zvyšujícího se počtu obyvatel světa a zároveň stárnutí populace. Cukrovka se totiž častěji vyskytuje u lidí ve středním věku a starších. Podstatnou měrou se ale na nových případech cukrovky podílí nezdravý životní styl a rostoucí míra obezity v populaci.

„Pokud nevytvoříme lepší programy, které by u pacientů odhalovaly zvýšenou hladinu cukru v krvi, a nepomůžeme těmto lidem hlídat si váhu, cukrovka bude i nadále hlavním břemenem pro zdravotnické systémy na celém světě,“ varoval jeden z autorů studie Majid Ezzati. S léčbou cukrovky jsou už teď spojeny značné výdaje. Podle studie se v současnosti na celém světě zaplatí za inzulin a další léky 22 miliard liber (600 miliard korun), v roce 2015 už to bude 30 miliard liber (820 miliard korun).