Zemi těsně mine asteroid velký jako panelák

Washington - Zemi v pondělí těsně mine malý asteroid. Těleso o průměru zhruba deseti metrů proletí ve výšce jen 12 000 kilometrů nad zemským povrchem, uvedl server Space.com. Podle astronomů ale asteroid nepředstavuje žádné nebezpečí, neboť tak malý předmět by se v případě vstupu do atmosféry rozpadl a na povrchu by nezpůsobil škody.

Těleso označované jako 2011 MD objevil ve středu automatický teleskop v Novém Mexiku. Asteroid se nejblíž k Zemi dostane v pondělí v 15:26 SELČ, když bude prolétat nad pobřežím Antarktidy. K Zemi bude 23krát blíž než Měsíc.

Nejlepší podmínky k pozorování budou v Jižní Americe. V této oblasti lidé uvidí rychlou ohnivou čáru na obloze i menším dalekohledem. Planetka totiž poputuje nad jižní částí Atlantiku a nad pobřežím Antarktidy. Pak ji zemská gravitace odkloní zpátky do kosmu. I kdyby se ale vědci ve výpočtech spletli, scénář podobný katastrofickým filmům nehrozí.

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)

Podle astronomů se vesmírné těleso podobné velikosti přiblíží na tak malou vzdálenost k Zemi přibližně jednou za šest let. Současný průlet tělesa 2011 MD vnímají jako dobrou možnost k prozkoumání vlastností asteroidu.

Pondělní průlet v předpokládané výšce 12 tisíc kilometrů od Země přitom není rekordem. Nejvíc se modré planetě přiblížil jiný asteroid letos v únoru. Minul ji jen o necelých 5,5 tisíce kilometrů. Ještě významnější těleso kolem Země proletí 8. listopadu. Planetka o průměru asi 400 metrů a vážící 50 milionů tun se má pohybovat na oběžné dráze Měsíce.