Po půl století Amerika odškodní oběti nedobrovolné sterilizace

Raleigh (USA, Severní Karolína) - Ještě před čtyřiceti lety platily v mnoha amerických státech takzvané eugenické zákony. Lékaři na jejich základě prováděli nedobrovolné sterilizace nemocných, nevzdělaných a chudých - velmi často šlo o děti. Speciální komise v Severní Karolíně má teď rozhodnout o jejich odškodnění.

Eugenické hnutí, které se ve Spojených státech celých pětačtyřicet let snažilo o vylepšení genetického fondu Američanů, má jenom v Severní Karolíně na svědomí víc než sedm a půl tisíce sterilizovaných mužů a žen. Jedním z nich je i Willis Lynch. Když mu bylo dvanáct, rozhodli sociální pracovníci, že jeho matka není schopná se o své děti postarat. Willis skončil v polepšovně a o dva roky později pak na operačním sále. Lékaři ho sterilizovali - bez ptaní, bez souhlasu. Z nemocnice pak získal dokument, podle něhož bylo důvodem zákroku nízké IQ. Po třiašedesáti letech teď může vyprávět svůj příběh – podobně jako třeba Elaine Riddicková. Tu ve čtrnácti znásilnili, porodila syna a ještě na porodním sále ji lékaři sterilizovali: prý byla promiskuitní a nezvladatelná.

Elaine Riddicková, oběť nedobrovolné sterilizace:

„Musím ze sebe dostat, co mi Severní Karolína udělala. Já nejsem slabomyslná, nikdy jsem nebyla. Zostudili mě, zesměšnili a týrali.“

Komise rozhoduje o odškodnění obětí eugenických zákonů (zdroj: ČT24)

V roce 1974 Severní Karolína eugenické hnutí zakázala a v roce 2002 se obětem omluvila. Teď by mohly dostat 20 tisíc dolarů. Willis Lynch ale o peníze nestojí – stejně jako jeho matka, i on chtěl jediné - vlastní děti.

  • Elaine Riddicková před komisí v Severní Karolíně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2665/266465.jpg
  • Willis Lynch autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2665/266460.jpg