Senát posvětil jmenování Panetty ministrem obrany

Washington - Americký Senát dnes jednomyslně schválil jmenování dosavadního šéfa Ústřední zpravodajské služby (CIA) Leona Panetty novým ministrem obrany. Informovala o tom agentura Reuters. Prezident Barack Obama ho do funkce jmenoval 28. dubna a očekává se, že s ním bude vycházet lépem než s jeho předchůdcem Gatesem. Panettu ve vedení americké rozvědky nahradí generál Petraeus.

Panetta v úřadu vystřídá Roberta Gatese, který 30. června odchází do důchodu. Gates stál v čele Pentagonu již za Obamova předchůdce George Bushe a stal se vůbec nejdéle sloužícím americkým ministrem obrany.

Panetta, který 28. června oslaví 73. narozeniny, je dlouholetým předním představitelem demokratů. Podle Reuters by mohl mít s Obamou užší vztah než Gates, kterého jmenoval do úřadu již Bush a který byl v obou administrativách považován za individualistu. Šéfem CIA se má stát nynější velitel spojeneckých sil v Afghánistánu David Petraeus.

Podle serveru bloomberg.com bude jedním z prvních úkolů Panetty po nástupu do úřadu 1. července vysvětlit Kongresu Obamův plán stažení tisíců amerických vojáků z Afghánistánu. Šéf Bílého domu má své rozhodnutí oznámit ve středu večer místního času ve Washingtonu (ve čtvrtek časně ráno SELČ).

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/ČTK/AP
Vydáno pod