Asad: Za krizi v zemi mohou sabotéři

Damašek – K národní jednotě vyzval dnes Syřany prezident Bašár Asad ve svém teprve třetím veřejném vystoupení od březnového vypuknutí nepokojů v zemi. Zopakoval, že země „čelí zahraničnímu spiknutí“, ale vyjde z něj „posílena“. Krizi v zemi připsal „sabotérům“. Asad také ohlásil na srpen parlamentní volby. Naznačil také, že by změna ústavy mohla vést ke zrušení zakotvené vedoucí pozice strany Baas v zemi. Opozice je projevem zklamána. Požaduje odchod armády z obsazených měst.

Syřany dnešní prezidentův projev zklamal a na protest vyšli do ulic na předměstích Damašku a v řadě dalších měst. Představitel opozice označil Asadovo vystoupení za nedostačující, protože v něm prezident nezmínil otázku stažení armády z obsazených měst a údajně nenabídl žádné politické řešení.

„V tom projevu byla řada idejí. Nebyl v něm ale zmíněn odchod armády a bezpečnostních sil (z měst), což je málo uspokojivé a dává to přednost vojenskému řešení,“ řekl opoziční veterán Hasan Abdal Azím.

Události, komentáře k situaci v Sýrii (zdroj: ČT24)

„Požadujeme politické řešení k nápravě národní krize a konec vojenského a bezpečnostního řešení,“ řekl 81letý Azím, mluvčí levicové opoziční koalice Národní demokratické sdružení. V květnu byl Azím zatčen a několik dnů držen ve vězení. Asad podle něj „ani nezmínil dialog s opozičními stranami“.

Za krizi mohou sabotéři

Asad připsal krizi v zemi „sabotérům“, kteří se snaží zneužít legitimních požadavků na reformy. Sabotéři jsou podle něj „malá skupina“, způsobují ale mnoho škod a infiltrovali se do pokojných protestů. „To, co se dnes děje, nemá nic společného s reformou, nýbrž s vandalismem,“ řekl před shromážděnými stoupenci. „Bez stability nebude žádného rozvoje, vandalismem se nedospěje k reformě. Musíme sabotéry izolovat.“

Prezident oznámil zamýšlené rozšíření nedávné amnestie, zdůraznil ale, že bude nutné rozlišovat mezi pokojnými demonstranty, vyjadřujícími své legitimní potřeby, a sabotéry. Přípravou návrhu rozšířené amnestie prý pověří ministra vnitra.

Národní dialog započne podle Asada brzy, po dohodě o jeho mechanismu. Ohlásil také ustavení výboru, který má prověřit možné změny ústavy a do měsíce předložit patřičná doporučení. Dokončení celého balíčku reforem prý očekává do září nebo nejpozději do konce roku. Jednou z ústavních změn by mohlo být i zrušení článku ústavy zakotvující monopolní postavení vládní strany Baas. To by otevřelo cestu vzniku opozičních stran, které jsou nyní v Sýrii zakázány.

Asad vyzval tisíce syrských uprchlíků v Turecku k rychlému návratu domů. Vyzval Syřany, aby pomáhali obnovit normální život v zemi, i kdyby „krize“ trvala měsíce nebo roky. V projevu na univerzitě v Damašku Asad vyjádřil také soustrast rodinám „mučedníků“ a lítost nad ztrátami na životech a majetku.

Pro Západ byl projev zklamáním

Spojené státy v reakci na projev prohlásily, že od Asada čekají „činy, nikoliv slova“. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí odmítla také Asadovo obvinění ze zahraničního podněcování nepokojů. Podobně se vyjádřil také britský ministr zahraničí William Hague, podle něhož byl Asadův proslov „nepřesvědčivý“. Šéfka unijní diplomacie Catherine Ashtonová řeč označila za „zklamání“.

  • Nepokoje v Sýrii autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2627/262609.jpg
  • Tábor syrských běženců v Turecku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2630/262949.jpg