Z Mexika do USA drogy – opačně zase zbraně, a to ve velkém

Washington - Víc než 70 procent zbraní, které v letech 2009 a 2010 zabavila policie v Mexiku, pochází ze Spojených států. Číslo uvedla ve své zprávě skupina senátorů amerického Kongresu. Pašování zbraní do Mexika navrhují omezit třeba kontrolou veškerého jejich prodeje. Mexický prezident Felipe Calderón v pondělí obvinil americký zbrojní průmysl ze zabití tisíce Mexičanů.

Podle amerického Kongresu se mexické drogové kartely vyzbrojují americkými zbraněmi. Politici proto volají po opatřeních, která by tomu zamezila. Mexický prezident přitom už dlouho žádá zpřísnění amerických zákonů o obchodování se zbraněmi.

Podle zprávy tří amerických senátorů, Dianne Feinsteinové, Charlese Schumera a Sheldona Whitehouse, bylo v roce 2009 a 2010 odhaleno v Mexiku 29 284 palných zbraní, celkem 20 504 z nich pocházelo z USA.

Zprávu přitom Kongres vydal jen den poté, co mexický prezident Felipe Calderón obvinil americký zbrojní průmysl z toho, že podporuje zabíjení tisíců lidí v Mexiku. „Proč je možné, že takový obchod kvete? Říkám otevřeně, že je to díky tomu, že na tom americké zbrojní společnosti vydělávají,“ prohlásil.

Američtí senátoři tomu ale chtějí učinit přítrž, a proto ve zprávě žádají zpřísnění kontrol. Volají po schválení zákonů, které by umožňovaly hloubkové prozkoumání pozadí obchodů se zbraněmi a které by také zpřísnily podmínky pro jejich vývoz.