Syrská armáda dobyla vzpurné město Džisr aš-Šughúr

Damašek – Syrské vládní jednotky s pomocí tanků, dělostřelectva a vrtulníků dnes po tvrdé ofenzivě dobyly zpět město Džisr aš-Šughúr na severozápadě země. Vzpurné město uplynulé tři měsíce ovládali protivládní demonstranti. Z města prchají poslední obyvatelé, kteří tam ještě zbyli; sousední Turecko se vypořádává s přílivem tisíců běženců. Armáda zároveň provádí rozsáhlé zatýkání povstalců. Střety jsou hlášeny i z dalších měst a oblastí. Úřady vykázaly z míst bojů zahraniční novináře, takže zprávy o tamní situaci většinou nelze ověřit.

Místní koordinační výbor v Džisr aš-Šughúru, který sleduje protirežimní protesty, uvedl, že armáda s 200 vozidly včetně tanků zaútočila na město z jihu a z východu. Počet obětí na obou stranách je nejasný. Jeden z obyvatel města podle agentury AP řekl, že armáda bojovala proti stovkám vzbouřenců a svých dezertérů, kteří se přidali k opozici, a že osud všech je dosud neznámý. Podle syrské státní televize byli dva členové ozbrojených organizací zabiti, mnoho z nich bylo zadrženo a byly jim také zabaveny zbraně.

Město Džisr aš-Šughúr, kde žilo 50 000 obyvatel, je po několikadenních bojích téměř liduprázdné. Nejméně 5 000 obyvatel uteklo do sousedního Turecka, dalších asi 10 000 lidí našlo podle očitých svědků útočiště u hranice. Spojené státy a nevládní organizace obvinily Damašek z vyvolání humanitární krize a opětovně ho vyzvaly k ukončení násilí.

Dobytí vylidněného města jako „pomoc před ozbrojenci“

Oblast ležící blízko tureckých hranic byla vždy nepřátelská vůči syrskému režimu a kladla největší odpor prezidentovi Bašaru Asadovi. Vláda již dříve k městu poslala početné jednotky a operaci vydává ve státních sdělovacích prostředcích za akci na ochranu tamního obyvatelstva. To prý samo požádalo o ochranu před terorizujícími ozbrojenci. Ti podle Damašku začátkem týdne v tomto městě zabili 120 vojáků.

Opoziční aktivisté i uprchlíci vládní verzi události popírají a hovoří o vzpouře v armádních řadách - oběťmi se prý stali příslušníci ozbrojených sil, kteří odmítli střílet do civilistů. Syrské jednotky pozvaly novináře AP, aby s nimi cestoval do Džisr aš-Šughúru, kde v téměř liduprázdném městě zatýkali „ozbrojence“. Reportéra vzali do nemocnice, kde viděl nejméně dvě mrtvá těla.

Tisíce Syřanů už oblast v minulých dnech ve strachu před násilím opustily a utekly do sousedního Turecka. Jen v noci na dnešek uprchlo více než 400 obyvatel a jejich počet v uprchlických táborech zřízených u hranic se Sýrií překročil podle agentury Anadolu pět tisíc.

Armáda vede vojenské operace také ve třech oblastech v provincii Idlib. Bojuje i proti stovkám dezertérů. Od poloviny března si represe režimu prezidenta Bašára Asada vyžádaly přes 1 400 mrtvých, zadrženo bylo nejméně 10 tisíc lidí a tisíce dalších uprchly za hranice.

Rada bezpečnosti OSN debatuje o návrhu nové rezoluce o Sýrii, ale zatím bezvýsledně. Návrh narazil na rozhodný odpor Ruska, Číny a některých dalších zemí, například Libanonu. Britský ministr zahraničí William Hague dnes vyzval RB OSN, aby k Sýrii zaujala „jasné stanovisko“ a represe vládních sil odsoudila.

Vydáno pod