Vyvíjela Sýrie tajný jaderný program?

Vídeň - Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) dnes doporučila předat Radě bezpečnosti OSN prohřešky Sýrie, která údajně porušila bezpečnostní dohody tím, že neinformovala o stavbě jaderného reaktoru. RB OSN pak má rozhodnout o případných sankcích. Jejich schválení by však podle agentury Reuters mohlo ztroskotat na nesouhlasu Ruska a Číny, které se proti návrhu postavily i dnes v Radě guvernérů MAAE.

Podstoupení záležitosti Radě bezpečnosti z iniciativy Spojených států se odehrává v době, kdy je Sýrie terčem západní kritiky kvůli násilnému potlačování demonstrací proti režimu prezidenta Bašára Asada.

Pro předání tajného syrského jaderného programu Radě bezpečnosti OSN se dnes vyslovilo 17 z 35 členů Rady guvernérů MAAE, šest se jich vyslovilo proti. Proti byly i Rusko a Čína, které jsou zároveň stálými členy Rady bezpečnosti s právem veta.

MAAE má obavy ohledně syrských experimentů s jádrem (zdroj: ČT24)

Sýrie po tři roky inspektorům MAAE neumožňovala kontrolu pouštního objektu, který v roce 2007 bombardoval Izrael. MAAE nedávno dospěla k závěru, že šlo o téměř dokončený jaderný reaktor.