USA podnikají v Jemenu tajné údery proti Al-Káidě

Washington – Americká vláda v posledních týdnech vystupňovala tajné vzdušné údery proti ozbrojencům teroristické sítě Al-Káida v Jemenu. Chce tak zabránit tomu, aby v době, kdy zemí zmítají nepokoje, extremisté neposílili. Informuje o tom list New York Times. Al-Káida se z jihu země stahuje do hlavního města Saná. Prezident Sálih tajné americké operace v Jemenu schválil v roce 2009, omezil ale jejich rozsah a veřejně prohlásil, že všechny vojenské operace podnikají jeho vlastní jednotky.

Jemen je vyhledávaným útočištěm členů Al-Káidy. Její odnož z Arabského poloostrova těží z nynějšího chaosu v Jemenu a radikalizuje se. Ve středu to prohlásil předseda sboru náčelníků štábů americké armády Michael Mullen.

Obamova vláda proto zesílila vzdušné údery proti ozbrojencům napojeným na Al-Káidu. Radikálové se z jihu země pomalu přesouvají do hlavního města. USA se obávají, aby se tyto síly v době, kdy zemí zmítají násilné nepokoje, nekonsolidovaly. Zasahuje proti nim proto stíhačkami a bezpilotními letouny.

Minulý týden při jedné takové akci zemřel jeden z velitelů Al-Káidy Alí Harisí. Začátkem května se stal terčem úderu amerického bezpilotního letounu v Jemenu vůdce místní buňky Al-Káidy, radikální duchovní Anwar al-Awlaki. Kvůli závadě ho ale odpálené rakety o pár minut minuly.

Americké vzdušné operace byly obnoveny po téměř roční přestávce. Americké tajné služby získávají informace potřebné k zásahům z elektronického odposlouchávání, mají také své informátory. Leteckou operaci v Jemenu řídí společné velení speciálních operací Pentagonu, které ji důkladně koordinuje s Ústřední zpravodajskou službou (CIA).