Údolí v Malých Karpatech zničila blesková povodeň

Bratislava – Několik vesnic v Malých Karpatech na jihozápadě Slovenska zalila po mohutné bouřce blesková povodeň. Nejsou hlášeni mrtví ani zranění, ale jsou velké škody na majetku. V noci oblast navštívili politici včetně premiérky Ivety Radičové. Nejhůř postižená je obec Píla, kde se malý potok zvedl až do výše 6,5 metru. Přívalová vlna brala vše, co jí stálo v cestě. Zdejší dnes začali uklízet, z poničených domů vynášejí nánosy bahna.

Mohutná přívalová vlna zalila v úterý večer horskou dolinu v pohoří Malých Karpat. Bleskovou povodeň způsobila silná průtrž mračen, která náhle rozvodnila potok, jenž má normálně jen 20 až 30centimetrovou hladinu. 

Po hodinové průtrži mračen zůstala část obce Píla úplně zničená. „Hladina potoka, to se tady v podstatě ještě nestalo, stoupla o 6,5 metru. To tu ještě nikdo nezažil. Staří lidé pláčou, infarkty tu už byly, to je katastrofa,“ říká Dušan Bučko z Píly. Voda brala vše, co jí stálo v cestě. V údolí strhla všechny mosty, některé lidi voda úplně odřízla, a museli je proto evakuovat.

Místní potok v Píle strhl břeh i s desítkami metrů silnice. Zaplaveny jsou desítky domů. V obci nejde plyn ani elektřina, pitnou vodu sem museli přivézt v cisternách. A to je v náročném horském terénu poměrně obtížné. 

Škody v obci jsou podle starosty obrovské. Jen díky štěstí ale nikdo nepřišel o život, dnes ráno byl jeden člověk kvůli zdravotním problémům převezen do nemocnice. 

Voda se převalila i přes nedávno zrekonstruovaný dům Ravaszových, zabila domácí zvířata, zpustošila zahradu, v domě zničila nábytek, starožitnosti i moderní vybavení. Rozsah zkázy zjistili až ráno, večer se do zaplavené vesnice nedostali. „Televizor, veškerá elektronika, sedačka, teď nedávno jsme tam dělali novou podlahu, vše to můžeme dělat znova,“ zoufá si Vladěna Ravaszová.

Už od rána v postižené oblasti pomáhají záchranáři a místní se začínají vyrovnávat s důsledky ničivé povodně. Zasahuje tu i těžká technika. Hasiči odklízejí nánosy bahna a čerpají vodu ze zatopených sklepů v obytných domech. Na místě jsou vodaři i plynaři, ale také zdravotníci a psychologové.

Mohutnou přívalovou vlnou z dešťů jsou postiženy i další obce – Horné Orešany, Dolany, Modra, Častá, Dubová i Pezinok. Voda způsobila i nepříjemnosti na Žitném ostrově v okolí Vodního díla Gabčíkovo. Nejvíc byla postižena obec Trstená na Ostrove v okrese Dunajská Streda.

Záplavy na Slovensku
Zdroj: ČT24
Vydáno pod