Záplavy a sesuvy půdy na Haiti zabily 23 lidí

Port-au-Prince - Třiadvacet lidí dosud zahynulo při záplavách a sesuvech půdy způsobených intenzivními dešti na Haiti. Na některých místech prší v kuse sedm dní a v hlavním městě Port-au-Prince se již zřítilo několik domů a chatrčí. Vytrvalé srážky a stoupající hladiny řek zaplavily mnoho domů a jejich obyvatele zahnaly na střechy.

Podle mluvčího haitského úřadu civilní obrany Edgara Josepha bylo zabito nejméně 23 lidí a dalších více než deset utrpělo zranění. Po šesti lidech úřady pátrají. Většina lidí přišla o život v metropoli, kde živel vyvracel stromy z kořenů a sutiny někde zablokovaly ulice. Třináct lidí pak zahynulo v městě Petionville jihovýchodně od centra metropole. Při jednom incidentu se tu dům z betonu sesunul ze svahu a narazil do několika menších domků.

Bouřky v uplynulých dnech zasáhly také další státy v Karibské oblasti. Záplavy hlásily úřady na Jamajce nebo v Portoriku. V sousední Dominikánské republice byli záchranáři nuceni evakuovat více než 8400 lidí. Jednou ze zdejších dvou obětí je třináctiletý chlapec.

Týden vydatných srážek na Haiti znamená horší podmínky především pro několik desítek tisíc lidí žijících po loňském ničivém zemětřesení ve stanech a provizorních přístřešcích. Aktivisté již varovali, že deštivé počasí by mohlo zhoršit epidemii cholery, která si od října vyžádala více než 5300 životů.