Merkelová v USA převzala nejvyšší civilní vyznamenání

Washington - Německá kancléřka Angela Merkelová obdržela nejvyšší americké civilní vyznamenání, Prezidentskou medaili svobody. Cenu jí v úterý večer místního času ve Washingtonu předal americký prezident Barack Obama. Prezidentskou medaili svobody uděluje prezident Spojených států lidem, kteří významně přispěli k bezpečnosti a národním zájmům USA, ke světovému míru nebo za kulturní a jiné celoživotní úsilí.

Obama ocenil kariéru Merkelové, která vyrostla v komunistickém východním Německu a před šesti lety se jako první žena stala německou kancléřkou. „Vlastním životním příběhem představuje sjednocení Evropy a schopnost vypořádat se s minulostí,“ prohlásil šéf Bílého domu. Předání vyznamenání bylo součástí státní večeře v Růžové zahradě, kterou Obamovi poprvé pořádali pod širým nebem jen několik kroků od Oválné pracovny.

Obama německou kancléřku v úvodu státní návštěvy v úterý ráno označil za jednoho ze svých nejbližších globálních partnerů a zdůraznil také kontinuitu americko-německého spojenectví. Jedním z hlavních témat jejich setkání pak byla dluhová krize v eurozóně, oba státníci se ale dotkli i zahraniční politických témat jako válka v Afghánistánu nebo v Libyi.

Medaili svobody udělil v roce 1945 tehdejší prezident Harry Truman jako ocenění za zásluhy civilistů za druhé světové války. V roce 1963 ji prezident John Kennedy začal udělovat znovu pod názvem Prezidentská medaile svobody. Řád tvoří pěticípá bílá hvězda s modrým terčem posazená na červeném pětiúhelníku. Na podkladu modrého terče je třináct amerických hvězd. Velká bílá hvězda je lemována pěti zlatými orly. Mezi dříve oceněnými nositeli medaile jsou například papež Jan Pavel II. nebo bývalý československý a český prezident Václav Havel, který medaili získal v roce 2003.

Angela Merkelová a Barack Obama
Zdroj: ČTK/AP/Charles Dharapak
Vydáno pod