Klaus: Odstoupení Němců od jádra mě strašlivě zlobí

Hamburk - Rozhodnutí Německa odstoupit od jaderné energetiky je iracionální a populistický krok. Při své dnešní návštěvě Hamburku při zahájení Německo-českého hospodářského fóra to řekl český prezident Václav Klaus. Politiky a ekonomy, kteří dokážou odhadnout jeho dopady na ceny elektřiny v Česku za deset let, označil prezident za génie.

„Němci jsou normálně racionální lidé, ale tomuhle nerozumím,“ řekl dále prezident k záměru německé vlády vyřadit z provozu všechny jaderné elektrárny v zemi do roku 2022. Zdůraznil, že Česká republika hodlá nadále jadernou energii využívat. „Já to považuji za naprosto nerozumný, populistický krok na německé straně. Je to jistá politická bezradnost a mě to strašlivě zlobí,“ řekl Klaus později v rozhovoru pro ČTK a Českému rozhlasu.

Kromě účasti na zahájení Německo-českého hospodářského fóra se prezident dnes v Hamburku setkal s vedením města a s českou komunitou, která tam žije. Německého odklonu od atomu se Klaus dotkl i při večerní přednášce o evropské integraci. Prohlásil, že nevěří „apoštolům, kteří dnes bojují proti jaderné energii“. Za jejich „údajně dobrými úmysly“ se podle prezidenta často skrývá lobbismus výrobců zdrojů alternativních energií. Klaus ve vystoupení zopakoval také své výhrady k prohlubování integrace Evropské unie a její společné měně. Zavedení eura označil za kardinální chybu. „Nevidím žádnou možnost řešení dnešní řecké a možných dalších krizí v rámci eurosystému,“ řekl ke snahám EU řešit dluhové problémy některých členských států.

Kabinet kancléřky Angely Merkelové v pondělí schválil návrh novely zákona o jaderné energii, který počítá s tím, že sedm nejstarších atomových reaktorů, dočasně odstavených v březnu po havárii v japonské jaderné elektrárně Fukušima, už nebude znovu uvedeno do provozu. Totéž se týká poruchového reaktoru v Krümmelu, který stojí již čtyři roky. Zbývajících devět jaderných zařízení bude postupně odpojováno ze sítě mezi roky 2015 a 2022. Místo nich chce Německo více využívat energii z obnovitelných zdrojů, jejíž kapacity se mají v příštích letech výrazně rozšířit.

„Já obdivuji některé naše ekonomy a politiky, že přesně vědí, kolik zastavení jaderné energetiky za deset let ovlivní cenu v České republice. To mě jako ekonoma fascinuje, to jsou géniové,“ poznamenal k tomu dnes Klaus. Podle něj dopady takového rozhodnutí nyní nikdo nezná a nemá smysl o tom takhle hovořit. Premiér Petr Nečas při nedávné návštěvě Drážďan uvedl, že podle předběžných odhadů české vlády odstavení jaderných elektráren v Německu zvýší po roce 2022 cenu elektřiny v Česku o 30 procent. Takové zdražení by podle něj ovšem nastalo jen v případě, že by Česká republika na krok Německa nijak nereagovala, například dostavbou jaderné elektrárny Temelín.

Vydáno pod