Na Klause se v Austrálii příliš netěší

Sydney – Český prezident Václav Klaus se chystá příští měsíc na návštěvu Austrálie. Jenže tady ho zřejmě s otevřenou náručí vítat nebudou. Jak napsal list The Australian, předsedkyně vlády Julia Gillardová i premiéři státu Viktorie a Západní Austrálie se nechtějí s českým prezidentem setkat kvůli jeho názorům na klimatické změny. Klaus se v Austrálii zúčastní seminářů organizovaných Ústavem pro veřejné záležitosti (IPA).

Organizátoři akce, na kterou pozvali i Václava Klause, oslovili několik australských politiků s nabídkou, že uspořádají s českým prezidentem setkání. Jenže tenhle nápad se nedočkal nadšeného přijetí. Jak píše list The Australian, s Klausem se neplánují setkat ani premiérka Austrálie ani předsedové vlád států Viktorie a Západní Austrálie Ted Baillieu a Colin Barnett. 

O schůzce s českým prezidentem ještě uvažují ministr zahraničí Kevin Rudd a premiéři Queenslandu a Nového Jižního Walesu Anna Blighová a Barry O'Farrell.

Ozývají se přitom hlasy, že by to mohlo poškodit vzájemné vztahy. „Je nezvyklé, že australští politikové jsou ochotni riskovat naše vztahy s jednou z nejdynamičtějších a nejotevřenějších evropských ekonomik jen proto, že její představitel je skeptik v otázce klimatu,“ okomentoval to výkonný ředitel IPA John Roskam. „Bylo nám řečeno, že Evropa a svět chtějí omezit emise oxidu uhličitého. Vypadá to, že si australská vláda nedokáže poradit s jiným názorem,“ dodal. 

Zahraničně politická mluvčí opozice Julie Bishopová prohlásila, že pokud se premiérka Gillardová s Klausem nesetká, bude to neobvyklé. „Jestliže se předsedkyně nesetká s panem Klausem kvůli jeho názorům na změnu klimatu, vydá to o ní velmi špatné svědectví,“ řekla. „Bude to z její strany projev nedůtklivosti a arogance.“