V Portugalských volbách triumfovala opozice

Lisabon – Opoziční středopravá Sociálnědemokratická strana (PSD) Pedra Coelha zvítězila v nedělních předčasných parlamentních volbách v Portugalsku. Porazila vládní Socialistickou stranu (PS) premiéra Josého Sócrata. Vůdce socialistů přiznal porážku a ohlásil své odstoupení z funkce generálního tajemníka strany. Pravice získává dohromady přes 51 procent hlasů, což jí zajišťuje pohodlnou absolutní většinu v parlamentu. Země má vážné ekonomické problémy. V březnu podal premiér demisi poté, co se mu nepodařilo prosadit návrh úsporných opatření.

„Budeme potřebovat odvahu a také trpělivost, abychom zvládli obrovské problémy, které na nás čekají,“ řekl Coelho ve svém vítězném projevu v lisabonském hotelu. Řekl, že udělá vše pro to, aby „obnovil důvěru trhů a zahraničí v Portugalsko“. 

A bude k tomu mít silný mandát od voličů. Podle výsledků po sečtení 99 procent odevzdaných hlasů získali sociální demokraté 38,8 procenta hlasů a tedy 105 parlamentních křesel. Konzervativní Lidová strana (CDS/PP) se ziskem 11,7 procenta hlasů 24 mandátů. To poskytuje těmto dvěma tradičním vládním partnerům silnou absolutní většinu ve 230členném zákonodárném sboru.

Socialisté utrpěli ve volbách vůbec nejhorší výsledek za posledních 24 let. Získali s 28 procenty hlasů 73 křesel, což je o 24 méně než v minulých volbách. Šéf strany porážku uznal a řekl, že je čas odejít. 

Předseda CDS/PP Paulo Portas už oznámil, že je připraven sestavit většinovou vládní koalici s vítěznými sociálními demokraty. Země podle něj potřebuje silnou většinu, která se udrží celé legislativní období. 

Portugalsko se potýká s vážnými ekonomickými problémy a Sócrates v březnu podal demisi, když se mu v parlamentu nepodařilo prosadit úsporná ekonomická opatření. Portugalsko je po Řecku a Irsku třetí zemí eurozóny, která požádala Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond o finanční pomoc; obě instituce ji schválily v objemu 78 miliard eur (1,9 bilionu korun).