Američtí vojáci vedou válku také s přemírou léků

Washington - Amerika bilancuje a sčítá oběti válek s terorismem. Za posledních téměř deset let ztratila v Afghánistánu a Iráku skoro šest tisíc vojáků a desetitisíce mužů utrpěly zranění. Teď se navíc ukazuje, že další stovky veteránů zemřely mimo bojiště a na vině jsou podle všeho léky. Nebo spíš jejich velké množství, které jim ordinují vojenští doktoři.

Američtí vojáci bojují na dvou frontách, na jedné straně je válka s terorem, na straně druhé pak válka s nadužíváním léků. V té druhé však často prohrávají a lékaři už mluví o epidemii předávkování antidepresivy.

Také seržant Chris Bachus byl na misi v Afghánistánu a dvakrát v Iráku. Zde také zemřel, ovšem nepřítel ho nezabil. „Přestal dýchat. Zabil ho mix léků. Měl psychické problémy a doktoři mu pokaždé buď zvýšili dávkování, nebo nasadili silnější prášky,“ říká bratr zesnulého vojáka Jerry Bachus.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)

Mix léků často zabíjí

Vyšetřování odhalilo, že bral 27 léků, mezi nimi sedativa, opiáty či antidepresiva. Téměř všechny mu předepsal vojenský doktor v posledních třech měsících. Tyto prášky užívá až třetina všech amerických vojáků v misích. Navíc své o tom ví i bratr mrtvého vojáka, sám veterán: „Lékař vám okamžitě dá, co potřebujete, abyste se cítili líp. Nic nezkoumá. Za vámi stojí v řadě tisíc vojáků se stejnými problémy.“

Vojáky proto čím dál častěji zabíjí selhání srdce, předávkovaní, umírají při zbytečných nehodách a roste mezi nimi sebevražednost. „Syn přežil výbuch bomby a viděl zabití iráckých civilistů. Trpěl bolestí hlavy, úzkostí, pocitem viny a zapomínal. Když vyhledal pomoc, dali mu koktejl smrti z antidepresiv, léků proti úzkosti a prášků na spaní. Pak si podřezal žíly,“ uvedla matka veterána z Iráku Mary Lahasová.

Armáda se nyní snaží problém řešit. Od teď mohou dostat lék na předpis jen jednou za měsíc a inspekce prověří všechny případy, kdy vojáci užívají víc než tři léky současně. „Budeme rozvíjet i alternativní léčbu, jako je akupunktura nebo jóga. Musíme zásadně omezit léčbu opiáty,“ přiblížil brigádní generál americké armády Richard Thomas.

  • Pohřeb amerického vojáka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/794/79382.jpg
  • Americký voják v akci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2228/222780.jpg