Policie odhalila v Nigerii budovu s „velkovýrobnou“ dětí

Lagos - Nigerijská policie našla ve městě Aba na jihovýchodě země budovu, v níž byly drženy mladistvé dívky a nuceny rodit děti. Podle informací agentury AFP byli pak novorozenci prodáváni mimo jiné k provádění rituálů. Na místě nalezla policie 32 těhotných dívek a zadržela jednoho podezřelého. Provedli jsme zásah v areálu Cross Foundation v Abě před třemi dny na základě informace o těhotných ženách ve věku 15 až 17 let, které měly rodit děti podle přání majitele," sdělil představitel tamní policie.

Dívky uvedly, že podezřelý prodával děti lidem, kteří by je mohli používat pro rituály či k jiným účelům. Některé z nich uvedly, že jim podezřelý nabízel za porod mezi 25.000 a 30.000 nairy (2697 - 3187 Kč). Následně je prodával až za čtyřicetinásobek, uvedla nigerijská národní agentura pro boj proti obchodování s lidmi (NAPTIP). Podezřelému hrozí až 14 let vězení, pokud bude shledán vinným.

Policie naznačila, že v Nigérii se nyní řeší několik podobných případů. V roce 2008 byla údajně při policejních raziích odhalena síť obdobných zařízení, obecně nazývaných „továrny na děti“ nebo „chovy dětí“. Podle zdrojů UNESCO je obchodování s lidmi v Nigérii třetím nejčastějším trestným činem po hospodářských podvodech a obchodu s drogami.

Jak napsala agentura AFP, obchod s lidmi je v západní Africe běžný. Rodiny si kupují děti na práci do dolů, továren či úklid domácnosti. Další jsou prodávány k prostituci a některé jsou i mučeny či obětovány při magických rituálech. NAPTIP také hovoří o ilegálních adopcích.

Vydáno pod