Berlusconi přišel o Milán i Neapol

Řím - Pravicová koalice italského premiéra Silvia Berlusconiho přišla v obecních a regionálních volbách po 18 letech o kontrolu nad finanční metropolí země Milánem a prohrála i v Neapoli. Vyplývá to z částečných výsledků druhého kola voleb. Hlasování bylo především ve velkých městech považováno za zkoušku postavení Berlusconiho vlády. Ta ale podle ujištění vládní Ligy severu a samotného premiéra nepadne. Přívrženci levicové a centristické opozice vyrazili už slavit do ulic.

Po sečtení téměř všech odevzdaných hlasů obdržel v boji o křeslo starosty Milána kandidát středolevicové Demokratické strany Giuliano Pisapia více než 55 procent hlasů, zatímco dosavadní starostka Letizia Morattiová z Berlusconiho strany Lid svobody (PDL) necelých 45 procent. Milán byl dosud považován za takřka nedobytnou baštu Berlusconiho.

I v druhém nejsledovanějším městě Neapoli dosáhl rozhodného vítězství kandidát opoziční strany Itálie hodnot Luigiho De Magistrise, který dostal přes 65 procent hlasů. Levicoví centristé dosáhli úspěchu například také ve městech Turín, Boloňa, Cagliari, Terst a Novare.

Silvio Berlusconi:

„Jediný způsob, jak pokračovat, je udržet chladnou hlavu a jít dál.“

Vláda zatím zůstává

Berlusconi uznal drtivou porážku jako jednoznačnou, ale dodal, že vláda musí pokračovat ve své práci. Řekl také, že ho šéf koaliční Ligy severu Umberto Bossi ujistil svou podporou a ochotou pokračovat ve společné vládě. To potvrdil ministr vnitra Roberto Maroni z koaliční Ligy severu. „Ne,“ odpověděl na dotaz novinářů, zda by v důsledku nynější volební prohry mohla padnout vláda. Dodal nicméně, že výsledky jsou „políčkem“ vládě, která bude muset prý zintenzívnit práci, aby získala zpět lidovou podporu.

Mezi oběma koly voleb 74letý Berlusconi prohlašoval, že lidem, kteří volí levici, chybí mozek, a tvrdil, že po vítězství Pisapii se Milán stane islámským městem, nebo „Cikánopolí plnou romských táborů“.

Na centrálním náměstí Milána se sešly už po vyhlášení prvních odhadů výsledků stovky lidí, kteří tleskali při každém zveřejnění nových údajů. Nad místem zněly výkřiky radosti. „Jsem neskonale šťastná. Je to probuzení vědomí, která dřímalo po léta necivilizovanosti a absence kulturnosti,“ řekla jedna z účastnic shromáždění v předdůchodovém věku. Neváhala přitom přirovnat výsledky voleb k „osvobození od fašismu“.

„Vstupujeme do fáze politické nejistoty, protože většina z parlamentních voleb je jiná než většina vzešlá z obecních voleb,“ prohlásil bývalá pravicový ministr vnitra Beppe Pisanu. „Výsledky sčítání po obecních volbách ukazují, že jsme prohráli, a my bychom je měli analyzovat a poskytnout politickou odpověď naší vlády,“ reagoval místopředseda poslaneckého klubu PDL Gaetano Quagliariello.

Vydáno pod