Hess možná letěl do Británie přímo na Hitlerův příkaz

Edinburgh – Nové světlo vrhly na případ záhadného letu Rudolfa Hesse do Británie záznamy v ruských archivech. Vyplývá z nich, že nacistického říšského ministra možná na cestu v roce 1941 vyslal přímo Adolf Hitler. Historici zatím měli za to, že Hess letěl do Británie na vlastní pěst s cílem vyjednat mír.

Britský deník The Scotsman v článku o nových skutečnostech tohoto případu vychází ze 28 stran materiálů nalezených v ruských archivech. Jsou na nich záznamy z výslechu Karlheinze Pintsche, který byl Hessovým pobočníkem a později ho zajala a vyslýchala Rudá armáda. Pintsch při výslechu prohlásil, že Hitlera Hessův let do Británie nepřekvapil. Nacistický vůdce prý vyjádřil naději, že se Hessovi podaří s Brity dohodnout. Také údajně před Pintschem nahlas četl dopis, v němž Hess uvedl, že pokud by jeho mise nevyšla, může Hitler popřít jakoukoli odpovědnost za činy svého říšského ministra. 

Hess odletěl do Británie 10. května 1941. Při tajné misi chtěl vyjednávat s politickými odpůrci premiéra Winstona Churchilla o možnosti uzavření míru mezi Berlínem a Londýnem. Podle Hessova návrhu by Londýn výměnou za udržení svého světového impéria ponechal Berlínu nadvládu v kontinentální Evropě. Oba státy by si tím navíc uvolnily ruce ke společnému budování hráze proti bolševismu, hrozícímu se rozšířit ze stalinského Ruska. Hess byl zadržen bezprostředně po svém seskoku padákem poblíž skotského Glasgowa. Po válce byl v norimberském procesu odsouzen k doživotnímu vězení. V roce 1987 spáchal v 93 letech sebevraždu ve spojenecké věznici Spandau v Berlíně.