Malťané se budou moci rozvádět, rozhodli tak v referendu

Valletta – Malta jako poslední země v Evropě umožní rozvody manželství. Ve včerejším referendu o tom rozhodli sami občané, z nichž se vyjádřilo kladně 53 procent. Oznámil to dnes maltský premiér Lawrence Gonzi, v jehož zemi tvoří katolíci 98 procent obyvatel. Podle něj nicméně rozvod není řešení a s referendem souhlasil v naději, že lidé budou proti. Mnoho komentátorů ale považuje rozhodnutí lidu za „vstup Malty do moderního světa“.

„Není to výsledek, který jsem si přál, ale vůle lidu se musí respektovat,“ sdělil novinářům předseda vlády, který se aktivně zapojil do kampaně proti povolení rozvodů. Parlament podle něj nyní musí vypracovat zákon k zavedení rozvodů. Referendum, kterého se zúčastnilo 72 procent oprávněných voličů, sice mělo jen konzultativní charakter, očekává se ale, že parlament se bude výsledkem řídit.

Premiér Gonzi je  toho názoru, že rozvod „není řešení“. „Musíme pomoci lidem z rozpadlých manželství, ale musíme taky lidem pomáhat lépe se na manželství připravit, aby jejich vztahy vytrvaly a mládeži se mohla předávat hodnota nerozlučitelných svazků,“ prohlásil v kampani.

Manželé musí žít nejprve čtyři roky odděleně

Návrh schválený v referendu předpokládá, že manželství bude moci být zrušeno až tehdy, jestliže pár bude žít čtyři roky odloučeně. Některé místní komentáře označily referendum za vstup Malty, kde žije 400 tisíc obyvatel a která je členem Evropské unie, do moderního světa.

Navrhovatelem změny byl člen vládní Nacionalistické strany Jeffrey Pullicino Orlando. Když před rokem s návrhem do parlamentu přišel, šokoval většinu spolustraníků. „Referendum o rozvodech je hlasování o modernizaci a příležitost pro ty, jejichž manželství se rozpadlo a kteří tak budou moci začít znovu,“ řekl před hlasováním vůdce opozice Joseph Muscat, který vedl kampaň pro zavedení nového zákona, i když mnozí z jeho Maltské labouristické strany byli proti.

Vydáno pod