Jednání o protiraketovém štítu doznala pokroku, nikoli však průlomu

Deauville (Francie) – Čtvrteční schůze představitelů Spojených států a Ruska na schůzce států G8 ve francouzském Deauville přinesla pokrok v jednání o strategickém zbrojení. Oznámili to novinářům prezidenti obou zemí Dmitrij Medvěděv a Barack Obama s tím, že žádoucího průlomu ale dosaženo nebylo. Opakovaně ale novináře ujistili, že vztahy obou zemí jsou dobré, nicméně podle Medvěděva „to neznamená, že všechny názory jsou totožné“.

Budování amerického protiraketového štítu v Evropě je zatím stále největší otazník v jednáních mezi oběma státy. Podle ruské interpretace totiž může v příštích letech ohrozit ruský potenciál jaderného odstrašení. USA i Rusko nicméně zdůrazňují, že chtějí na vytvoření protiraketové obrany spolupracovat, v detailech takové spolupráce se ale neshodují.

Medvěděv v Deauville vyjádřil naději, že spory se podaří odstranit, ale rozhodně ne brzy. Podle něj to prý může být až někdy v roce 2020. Podle Obamy budou oba státy v dialogu pokračovat, aby nalezly „uspořádání, které bude odpovídat bezpečnostních zájmům obou zemí, zachová strategickou rovnováhu a vyrovná se zároveň s hrozbami, jimž oba státy čelí“.

Francouzské Deauville přivítalo světové lídry (zdroj: ČT24)

Podle Obamova poradce Michaela McFaula je s protiraketovou obranou potíž. „Je to tvrdý oříšek, upřímně řečeno, je kolem toho spousta starého myšlení na obou stranách. Vymyslet, jak prosadit spolupráci, je docela výzva,“ řekl. Podle ruských analytiků mohou být na ruské straně problémem blížící se prezidentské volby a nejistota, zda se v Kremlu usadí Medvěděv, nebo nynější premiér Vladimir Putin. Ten je vůči americké protiraketové obraně skeptičtější.

Podle ruských zdrojů není možné očekávat vděčnost ruských voličů za jakýkoli ústupek Západu, nemluvě o USA. Domácí opozici vůči spolupráci s Ruskem musí navíc v podobě odporu republikánů v Kongresu čelit i Obama.

Vydáno pod