Londýnskou výstavu Winton train zničil vítr

Londýn - Výstavu velkoplošných fotografií a dokumentů věnovanou zachránci židovských dětí z Československa Nicholasi Wintonovi zničil v neděli v Londýně silný vítr. Větrná pohroma se udála pouhý den po zahájení akce. Výstava nazvaná Wintonovy vlaky (Winton train)  byla otevřena v sobotu odpoledne na nádraží Liverpool Street Station. Nicholas Winton, který zachránil z Československa před vypuknutím druhé světové války několik set židovských dětí, se zahájení výstavy zúčastnil. Stejná expozice byla v sobotu otevřena i v Praze na Vyšehradě.

V noci na neděli se prohnal přes Londýn silný vítr a jeho poryvy výstavu umístěnou na prostranství mezi dvěma budovami časně ráno poničil. „Značná část panelů byla nenávratně poškozena a výstava musela být pouhý den po svém zahájení demontována,“ uvádí prohlášení organizátorů expozice.

„Velká část stojanů byla pokácena a zničena, přestože je výstavní systém velmi masivní a byl několikanásobně jištěn. Některé obrazy byly poškrábány a perforovány,“ sdělila producentka Olga Menzelová.

Podle ní všichni partneři výstavy, včetně starosty londýnské City Michaela Baera a českého ministerstva obrany, „učiní vše potřebné k obnovení londýnské části výstavy“. Již nyní se prý hledá náhradní místo pro opravenou výstavu.

Na Liverpool Street Station přijížděly vlaky s dětmi z nacismem ohrožené Evropy; bylo mezi nimi i 669 uprchlíků, které Winton zachránil před Hitlerem. Před dvěma lety byl z Prahy do Londýna vypraven historický vlak, který projel tehdejší trasou a vezl i některé „Wintonovy děti“ a jejich rodiny. Snímky z této cesty byly součástí expozice.

Vydáno pod