Tornáda zabila v USA desítky lidí

Washington - Řádění tornád na americkém Středozápadě zabilo o víkendu podle nejnovější bilance přes 116 lidí, dalších 400 utrpělo zranění. Oběti jsou z nejhůře postiženého města Joplin ve státu Missouri. Počet mrtvých se podle místních činitelů může stále ještě zvýšit. Guvernér Missouri Jay Nixon vyhlásil výjimečný stav. S vlnou ničivých tornád se Spojené státy potýkaly minulý měsíc. V posledním dubnovém týdnu podle meteorologů udeřilo na jihu USA 362 tornád, z toho 312 během 24 hodin. Řádění živlů tehdy připravilo o život přes 350 lidí. Vlna bouří se tak stala nejhorší od roku 1925, kdy tornáda během jediného dne usmrtila 747 lidí.

Tornádo v padesátitisícovém Joplinu udeřilo v neděli odpoledne místního času. Nemocnice podle úřadů „dostala přímý zásah“, kvůli větrné smršti se zřítily také střechy na dvou hasičských stanicích. Ve městě byly hlášeny více než dvě desítky mrtvých a neupřesněný počet zraněných.

Další tornádo se v neděli přehnalo přes hlavní město státu Minnesota Minneapolis. Vítr zde připravil o život nejméně jednoho člověka, zraněny byly tři desítky lidí. Dva ze zraněných jsou v kritickém stavu. Větrná smršť se v neděli přehnala i přes město La Crosse ve Wisconsinu. Způsobila zde hmotné škody, když trhala střechy domů, z postižené oblasti ale nejsou zprávy o obětech. Guvernér Missouri vyhlásil stav ohrožení a varoval před dalšími tornády.

Šest tornád se během víkendu přehnalo přes stát Kansas. V noci na neděli tornádo udeřilo na vesnici Reading s 250 obyvateli, kde vítr o rychlosti až 265 kilometrů v hodině poškodil většinu domů a 20 jich zcela zničil. Z Readingu je hlášen jeden mrtvý a pět zraněných.

Bouře rovněž zpřetrhaly elektrické vedení a v postižených oblastech se ocitlo asi 22 000 domácností bez proudu. Několika tisícům zákazníků se však už podařilo dodávky elektřiny obnovit.