Španělští socialisté prohráli místní a regionální volby

Madrid - Španělští vládní socialisté dnes podle očekávání utrpěli porážku v regionálních a místních volbách, které se konaly v ovzduší protestů proti vládním škrtům a nezaměstnanosti. Po sečtení necelé třetiny odevzdaných hlasů obdrželi socialisté (PSOE) přes 28 procent hlasů, zatímco Lidová strana (PP) skoro 35 procent. Informovalo o tom španělské ministerstvo vnitra. Regionální volby se nekonaly v Andalusii, Katalánsku, Baskicku a Galicii, kde se uskuteční v jiném termínu.

Téměř 35 milionů voličů se mělo rozhodnout o složení obecních zastupitelstev. Ve 13 ze 17 autonomních oblastí se konaly také volby do místních parlamentů. Volbám předcházely demonstrace tisíců lidí proti nezaměstnanosti a dopadům hospodářské krize. Hlasování mnozí považují za velmi důležitý test před celostátními parlamentními volbami, které se mají uskutečnit za deset měsíců.

Na madridském centrálním náměstí Puerta del Sol, kde se v sobotu shromáždilo kolem 30 tisíc lidí, mezitím padlo důležité rozhodnutí. „Prozatím jsme se rozhodli zůstat nejméně ještě jeden týden. Nevylučujeme, že tady zůstaneme do odvolání nebo dokud něčeho nedosáhneme,“ oznámila mluvčí demonstrantů, kteří protestují proti dosavadní vládní politice již několik dní.

Španělé zůstanou v ulicích i po volbách (zdroj: ČT24)

Proti dopadům hospodářské krize a nezaměstnanosti v zemi od začátku týdne protestovaly tisíce lidí. Mladí Španělé si v nich stěžovali na vysokou nezaměstnanost - v únoru její míra mezi mladými lidmi do 25 let činila 44,6 procenta, což byl více než dvojnásobek celkové míry nezaměstnanosti za první čtvrtletí letošního roku. Demonstranti také kritizovali obě velké strany a politiky všeobecně.

Do sociálního hnutí částečně inspirovaného revoltami v severoafrických zemích se zapojují především mladí. Nezaměstnanost mezi nimi přesahuje závratných 40 procent. Ti, kteří po škole místo seženou, mají většinou časově omezené nebo částečné smlouvy s minimální mzdou a nulovou životní perspektivou.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/ČTK/AP
Vydáno pod