Apokalypsa opět nepřišla, Američané jsou zklamaní

Oakland – Konec světa znovu nepřišel. Zatím poslední apokalypsu prorokoval osmadevadesátiletý americký kazatel Harold Camping. Mělo k ní dojít tuto sobotu. Tisíce lidí po celém světě mu uvěřily natolik, že se zbavily všech úspor i majetku. Peníze často dali právě na kampaň k soudnému dni. A falešný prorok teď není k nalezení.

Prorok konce světa Harold Camping:

„Nemáme žádný plán B. I když to zní neuvěřitelně, určitě se to stane. Bible je velmi přesná kniha a dala nám dost jasných důkazů.“

Není to poprvé, co bývalý stavební inženýr Camping, který vede síť křesťanských stanic Family Radio, světovou zkázu předpověděl. Bez úspěchu už konec světa prorokoval na září 1994. Nyní tvrdil, že v sobotu 21. května v 18:00 místního času vypukne apokalypsa. Ta poté měla postupovat všemi časovými pásmy. Svět zasáhne nepředstavitelně silné zemětřesení. Pět měsíců budou živly pustošit všechno živé na Zemi. Zachrání se jen 200 milionů opravdových věřících. Po pěti měsících hrůzy a utrpení měl náš svět zcela zaniknout.

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)

Lidé, kteří Campingovi uvěřili, jsou zmatení

Stoupenci Campinga v posledních měsících zasvětili svůj život varováním ostatních před očekávanou zkázou. Mnoho z nich rovněž podniklo dlouhé cesty, aby v posledním okamžiku byli se svými milovanými. Ale hodina zkázy přišla a v tichosti opět odešla. Na newyorském náměstí Times Square čekal na konec světa Robert Fitzpatrick. Z lehkosti, s jakou čas uplynul, byl v šoku. Za reklamy s varováním před apokalypsou totiž utratil všechny své peníze. „Nedokážu teď říct, co právě cítím,“ řekl. „Očividně jsem tomu ale správně neporozuměl, protože tady pořád jsme.“ 

Keith Bauer:

„Byl jsem trochu skeptický, ale snažil jsem se pochyby vytlačit, protože věřím v Boha. […] Doufal jsem v to, protože si myslím, že nebe by bylo mnohem lepší než Země.“

Jiní Campingovi věrní to ale nevzdávají. Prohlašují, že odklad je jen další boží zkouškou víry. Někteří také tvrdí, že přesný čas nebyl nikdy pevně stanoven. „Je pořád 21. května a Bůh se to chystá učinit,“ prohlásil v rozhlase Family Radio, zvláštní koordinátor Michael Garcia. Sobotní ráno strávil modlitbami a popíjením posledních dvou šálků kávy se svou ženou. „Když něco tvrdíte a nestane se to, tak je vaše pýcha narušena. Kdo ale potřebuje pýchu? Bůh řekl, že se vzpírá pýše a slituje se nad pokorou,“ dodal.

Po Campingovi se slehla zem

Svůj omyl zatím prorok nekomentoval, protože není k nalezení. Žije sice několik kilometrů od rozhlasu, v sobotu dopoledne ale nebyl doma. Podle agentury Reuters se ho nepodařilo kontaktovat ani poté. Když se zmýlil minule, hájil se tím, že udělal chybu při výpočtu. „Nemůžeme lidi odsuzovat za to, že uvěřili prokazatelnému lháři. Jsme tu, abychom jim pomohli postavit se zpátky na nohy,“ tvrdí kněz Jacob Denis.

Camping není jediným člověkem, který prorokoval poslední den lidstva. V roce 1999 měl svět skončit podle Nostradama. Mayský kalendář zase apokalypsu očekává 21. prosince 2012.