Obama: Palestina má vzniknout v hranicích z roku 1967

Washington - Americký prezident Barack Obama dnes nečekaně podpořil vznik budoucího státu Palestina v hranicích z roku 1967. Měl by zahrnovat část palestinského území, které tehdy Izrael zabral po takzvané šestidenní válce. Vznik dvou států je podle šéfa Bílého domu jedinou možností pro mír na Blízkém východě. Obama přirovnal revoluce v arabském světě k někdejšímu americkému boji za nezávislost a k hnutí za lidská práva. Araby podle něj pohání stejná touha po svobodě.

„Spojené státy věří, že jednání by měla vyústit ve vznik dvou států, s trvalými palestinskými hranicemi s Izraelem, Jordánskem a Egyptem a trvalými izraelskými hranicemi s Palestinou. Hranice Izraele a Palestiny by měly spočívat na liniích z roku 1967 se vzájemně dohodnutými výměnami území,“ řekl americký prezident v napjatě očekávaném projevu k situaci v regionu.

Zdůraznil, že řešení blízkovýchodního konfliktu je podmíněno pevnými bezpečnostními zárukami pro Izrael. Nynější status quo v regionu je ale podle amerického prezidenta neudržitelný stejně jako trvalá izraelská okupace palestinských území. Palestinci musí mít podle Obamy právo sami si vládnout a dosáhnout své státní svrchovanosti. Zároveň ale musejí přestat zpochybňovat právo Izraele na existenci.

Palestinci se také snaží prosadit uznání svého státu v Organizaci spojených národů. Obama to ale dnes odmítl. „Symbolické kroky k izolaci Izraele v OSN (…) nepovedou ke vzniku nezávislého státu,“ řekl. Vzniku dvou států v oblasti podle amerického prezidenta musí předcházet proces, který zajistí v oblasti bezpečnost.

Za úlitbu Izraeli v dnešním projevu lze nicméně považovat to, že nezmínil dvě další překážky mírového procesu na Blízkém východě. Nemluvil o Jeruzalému a návratu palestinských uprchlíků, kteří opustili své domovy po konfliktech mezi Araby a židovským státem v letech 1948 a 1949. Jeruzalém si Izrael nárokuje jako své hlavní město. Jeho východní část ale zabral právě po šestidenní válce. Palestinci by tu chtěli mít hlavní město svého nového státu.

Izrael kromě východního Jeruzalému v šestidenní válce, kdy se bleskově ubránil napadení ze strany Egypta, Sýrie a Jordánska, v roce 1967 zabral i západní břeh Jordánu. Na území léta vznikají židovské osady, které Palestinci považují za nelegální. Případná dohoda o hranicích by proto musela zahrnovat vzájemnou výměnu území.

Netanjahu nesouhlasí s Obamovou vizí

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ocenil výzvu amerického prezidenta Baracka Obamy k míru na Blízkém východě, ale odmítl stažení Izraelců z palestinských území k hranici z roku 1967. Podle Netanjahua není tato hranice z bezpečnostního hlediska ubránitelná. Po Obamově projevu řekl, že palestinský stát nemůže vzniknout na úkor Izraele.

Palestinci svolali mimořádné jednání vedení

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás dnes v reakci na projev Baracka Obamy svolal mimořádnou schůzku palestinského vedení. Obama se vyslovil sice jasně pro palestinský stát, ale zároveň proti tomu, aby se ho Palestinci domohli jednostrannými kroky v OSN, jak mají v září v úmyslu.

Američané poskytnou bouřícímu se arabskému světu pomoc

Šéf Bílého domu zároveň odsoudil násilné potlačování lidových protestů v regionu. Spojené státy tam podle něj budou podporovat reformy a přechod k demokracii. Začnou s tím v Egyptě a Tunisku, zaměří se ale i na země, kde stále vládnou autoritářské režimy, jako je například Libye.

Americká vláda již před projevem signalizovala, že chce regionu nabídnout rozsáhlou ekonomickou pomoc, aby jej stabilizovala. Bílý dům si dobře uvědomuje, že za protesty, které v posledních měsících otřásly po desetiletí trvajícím stavem v regionu, stojí nesnadná ekonomická situace běžných lidí. Masivní ekonomická pomoc tamním zemím by měla odvrátit či alespoň zmírnit riziko, že se oblast propadne do nebezpečného chaosu.

Barack Obama
Zdroj: ČT24