Ukrajinský poslanec: Za konfliktem Kyjeva s Prahou stojí Rusko

Kyjev – Ukrajinský poslanec Taras Čornovil prohlásil, že diplomatický konflikt mezi Ukrajinou a Českou republikou byl předem zrežírován v Kyjevě jako provokační akce proruského křídla ukrajinské státní moci. Incident podle něj bude mít negativní vliv na sblížení Ukrajiny s Evropou.

„Ukrajina a Česko se ocitly uprostřed diplomatického konfliktu. V Evropské unii si toho nepochybně povšimnou a negativně to ovlivní ukrajinskou integraci. Z toho budou mít prospěch ti, kdo prosazují myšlenku celní unie (s Ruskem). Je to provokační akce, kterou vymyslelo proruské křídlo ukrajinské státní moci,“ řekl poslanec v rozhovoru pro ukrajinské vysílání německé rozhlasové stanice Deutsche Welle. 

Čornovil řekl, že čím víc se blíží datum podpisu dohody o přidružení Ukrajiny k Evropské unii, tím víc takových konfliktů Ukrajinu čeká. „Mohou to být konflikty s vlivnějšími evropskými zeměmi, než je Česká republika,“ upozornil. 

Čornovil naznačil, že proruské síly v Kyjevě blokují i vydání souhlasu s nástupem nového českého velvyslance a snaží se vyprovokovat spor s ČR jako státem. „V červnu bude vinou ukrajinské strany zablokovaná činnost českého velvyslanectví na Ukrajině. To může vést až k přerušení diplomatických vztahů,“ řekl Čornovil. „Kazit vztahy s Českem může jen otevřený provokatér, který pracuje pro třetí zemi,“ dodal.

Sedmačtyřicetiletý Čornovil je poslancem ukrajinského parlamentu přes deset let, původně kandidoval za národně orientovanou stranu Naše Ukrajina. Později působil ve Straně regionů nynějšího prezidenta Viktora Janukovyče, se kterou se ale v roce 2008 rozešel. Je synem Vjačeslava Čornovila, známého ukrajinského disidenta a samizdatového novináře sovětské éry.