Bill Gates bojuje za plošné očkování

Washington – Na setkání Světové zdravotnické organizace vyzval Bill Gates k plošnému očkování dětí. Vlády by podle něj měly mít za šíření vakcín větší odpovědnost a měly by také více investovat. Gates, který je podle časopisu Forbes druhým nejbohatším člověkem na světě, vlastní nadaci, která se mimo jiné věnuje právě financování očkování.

Světové zdravotnické organizaci Gates vzkázal, že pokud chce dosáhnout určitých výsledků, měla by prosazovat očkování. Jako předseda své nadace slíbil, že každý rok udělí cenu člověku nebo organizaci, která přispěje nějakou unikátní inovací v této oblasti zdravotní prevence. „Když jsem před třiceti lety zakládal Microsoft, měli jsme ambiciózní vizi – chtěli jsme počítač pro všechny lidi. Teď se snažím pomoci dosáhnout, aby každý člověk byl zdravý,“ vysvětlil předseda správní rady Nadace Billa a Melindy Gatesových Bill Gates.

Gates vyzval vlády 193 členských zemí organizace, aby do očkování investovaly a zajistily přístup všech dětí k vakcínám. „Začátkem tohoto desetiletí bychom mohli dosáhnout vymýcení dětské obrny. Ke konci desetiletí by pak každé dítě na světě mohlo dostat až pět vakcín a každá země by mohla mít vyvinutý systém distribuce vakcín,“ dodal Gates.

Gates chce plošné očkování (zdroj: ČT24)

Některé děti o očkování zatím neslyšely

Podle Světové zdravotnické organizace postupuje šíření očkování poměrně rychle. Podařilo se snížit výskyt dětské obrny a stále k více dětem se dostávají vakcíny proti smrtelným chorobám. I tak ale zůstává okolo třiadvaceti milionů dětí, které o očkování nikdy neslyšely. Kromě toho některá onemocnění, jako jsou například spalničky, se opět vrací.