Soud odročil jednání s Chodorkovským

Moskva - Moskevský městský soud dnes o týden odročil odvolací proces s Michailem Chodorkovským a jeho společníkem Platonem Lebeděvem. Oba se odvolali proti prosincovému rozsudku, podle kterého bývalý ropný magnát nemá opustit vězení před rokem 2017. Předseda odvolacího soudu Vladimir Usov vysvětlil odklad na 24. května tím, že obhajoba dodatečně rozšířila své odvolání. Chodorkovskij stál v čele největšího soukromého ropného koncernu Jukos, než jej stát dodatečnými daňovými požadavky přivedl k bankrotu.

Advokáti naopak mají podezření, že pravou příčinou odkladu je středeční tisková konference prezidenta Dmitrije Medvěděva. „Prezident by mohl dostat nepříjemné otázky,“ soudí obhájce Jurij Šmidt. Podobně loni v prosinci se změnil naplánovaný termín vynesení rozsudku, aby se nekryl s televizním vystoupením premiéra Vladimira Putina. „Co jiného se dá čekat, dokud se u nás nezmění režim…,“ poznamenala k odročení matka Chodorkovského Marina.

Chodorkovskij si od roku 2003 odpykává trest za podvody a daňové úniky, jichž se údajně jako šéf Jukosu dopustil. Než ale mohl po odpykání trestu vyjít na svobodu, začal v Moskvě druhý proces. Koncem loňského roku mu soud za údajnou krádež obrovského objemu ropy a zpronevěru stamilionových částek vyměřil další léta ve vězení. Trest ovšem není pravomocný, odsouzený se odvolal.

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

Ruská opozice považuje Chodorkovského za politického vězně nynějšího režimu; zatčení, odsouzení a bankrot Jukosu totiž následovaly poté, co se magnát znelíbil Kremlu finanční podporou opozice i vlastními politickými ambicemi. Vážné pochyby nad moskevskými procesy vyjadřoval i Západ.

Valerij Lachtin, žalobce:

„Chodorkovskij nakládal s penězi ropné společnosti výhradně podle vlastního uvážení, nezajímaly ho názory jiných lidí, včetně menšinových akcionářů.“

Chodorkovského osud je považován i za „lakmusový papírek“, nakolik to nástupce Vladimira Putina v Kremlu, prezident Dmitrij Medvěděv, míní se změnami v Rusku vážně. Loni v prosinci soud vynesl mírnější trest, než původně požadoval žalobce, Medvěděv však dosud nevyslyšel volání ochránců lidských práv, aby Chodorkovskému udělil milost.

Prezident kritiku odmítá s tím, že soudní řízení dosud není u konce a vězeň o milost ani nežádá. Omilostnění totiž v Rusku bývá podmíněno přiznáním, které bývalý magnát odmítá učinit. Obhajoba nyní žádá o zrušení „nezákonného“ odsuzujícího rozsudku, který však podle veřejných prohlášení asistentky soudce první instance údajně nadiktoval právě odvolací soud.

Ve výrocích žalobců a premiéra Vladimira Putina se dříve také objevily náznaky, že by Chodorkovskij případně mohl čelit i třetímu soudnímu procesu.

Ruský premiér Vladimir Putin
Zdroj: Alexander Natruskin/ČTK/AP
Vydáno pod