Tálibán se mstí za smrt bin Ládina - 80 mrtvých

Péšávar (Pákistán) - Nejméně 80 mrtvých a desítky zraněných si vyžádaly dva pumové útoky na severozápadě Pákistánu. Nálože vybuchly před výcvikovým střediskem polovojenských jednotek a přinejmenším jednu z nich podle místní policie odpálil sebevražedný atentátník. K útoku se již přihlásili příslušníci pákistánského Tálibánu, kteří se tím mstí za smrt Usámy bin Ládina.

Tálibán si za cíl vybral výcvikové středisko polovojenských jednotek v Šabkadaru na severozápadě Pákistánu. Zaútočil sebevražedný atentátník na motocyklu, a to právě ve chvíli, kdy z objektu vycházeli cvičenci. Čekala je dovolená. „Seděl jsem v dodávce a čekal na kolegy. Měli jsme na sobě naše civilní oblečení a byli jsme všichni šťastní. Chystali jsme se domů navštívit naše rodiny,“ popisuje zraněný policejní cvičenec Ahmad Ali.

Podle prodejce zeleniny, který se stal svědkem útoku, byla většina rekrutů už usazená v bílých dodávkách, zatímco jiní si do nich ještě nakládali zavazadla, když nálože vybuchly. „Ozval se hrozný výbuch,“ řekl prodavač. „Viděl jsem kouř, krev a kusy těl všude kolem.“

Pákistánský Tálibán, který je odpovědný za více než 450 útoků se zhruba 4 300 mrtvými za posledních tři a půl roku, oznámil, že pumový útok je pomstou za smrt Usámy bin Ládina. Vůdce teroristické sítě al-Káida zabily americké speciální jednotky na začátku května. „Je to první odplata za mučednictví bin Ládina. Bude jich víc,“ pohrozil mluvčí pákistánského Tálibánu Ehsanulláh Ehsan.

Útoky Tálibánu na pákistánské bezpečnostní síly jsou v této oblasti velmi časté. Jejich úkolem je totiž bojovat proti islamistům, kteří se schovávají v horách na hranici s Afghánistánem. Navíc je finančně podporují Spojené státy. Islamábád tvrdí, že od roku 2001, kdy se stal spojencem Washingtonu v boji proti islamistům, zemřely desetitisíce Pákistánců. A experti se obávají, že ani smrt Usámy bin Ládiny Tálibán neoslabí.

Mluvčí pákistánského Tálibánu Ehsanulláh Ehsan:

„Pro nás nebyl Usáma jen hlavou al-Káidy, ale vůdcem všech muslimů. Jako bojovníci džihádu máme svatou povinnost jeho vraždu pomstít.“

„Dá se očekávat, že akce naplánované ještě za bin Ládinova života teď budou vydávány za pomstu jeho smrti,“ soudí bezpečnostní analytik Ben Venzke. Usáma bin Ládin by se tak paradoxně mohl stát svým vlastním mstitelem. Materiály nalezené v jeho domě podle Američanů dokládají, že se na plánování akcí al-Káidy aktivně podílel až do poslední chvíle.

Nálož zabíjela i v Číně

Zatím blíže neupřesněný počet mrtvých a zraněných si dnes vyžádal výbuch benzinové bomby v severozápadní Číně. Neznámý pachatel odpálil nálož v budově banky. Agentura Nová Čína původně hovořila o desítkách obětí, pak údaj přehodnotila na „významné“ množství obětí.

Útok nastal během ranní schůze pracovníků banky v městě Wu-wej v provincii Kan-su. Nová Čína s odvoláním na očitého svědka uvedla, že několik lidí vyskočilo okny ze sálu, který je ve čtvrtém patře. Mnoho zraněných s popáleninami bylo odnášeno na nosítkách.

Pumové útoky jsou v Číně poměrně vzácné. V minulosti jich ale v autobusech a budovách země také několik zažila. Přisuzované byly zejména ujgurským separatistům.

Vydáno pod