Íránská jaderná elektrárna v Búšehru už funguje

Moskva - Íránská jaderná elektrárna v Búšehru byla spuštěna. Uvedla to ruská společnost Atomstrojexport, která komplex vybudovala. Irán tak zahajuje svůj jaderný program. Elektrárna měla zahájit svůj provoz již dříve, na počítače pracovníků elektrárny však zaútočil virus, výroba se tak pozdržela. Teherán je přesvědčen, že se elektrárna stala terčem kybernetické války vedené Izraelem nebo Spojenými státy.

Íránská jaderná elektrárna už funguje, i když jen na minimum. Reaktor nedaleko Perského zálivu byl podle společnosti Atomstrojexport zapojen „na minimální kontrolovatelný výkon“.

Reaktor v Búšehru tak funguje vůbec poprvé od doby, kdy byla v roce 1970 zahájena výstavba jaderného komplexu. Podle Íránců je to první fungující reaktor v zemi. Až technici dokončí závěrečné testy, bude elektrárna konečně nabízet do elektrické sítě proud. Mělo by to být do dvou měsíců.

Západní státy v čele s USA opakovaně vyzývaly Rusko, aby se na stavbě íránské jaderné elektrárny nepodílelo. Západ totiž obviňuje Írán, že místo mírového jaderného programu usiluje o výrobu jaderné zbraně.

Elektrárna v Búšehru

Elektrárnu začal na jihu země u Perského zálivu budovat šáh Réza Páhlaví s německým Siemensem v polovině 70. let. Islámská revoluce ale projekt přerušila. V 80. letech stavbu za války bombardoval Irák, do projektu vstoupili a zase se z něj stáhli například Argentinci a Španělé. Před 15 lety se pak do vleklého búšehrského projektu zapojilo Rusko. A právě tato spolupráce nakonec dovedla elektrárnu až ke spuštění. Stavba reaktoru byla oficiálně ukončena v únoru roku 2009. Rusko poté do Búšehru navezlo 82 tun uranu obohaceného o 1,6 procenta až 3,6 procenta.