Hess chtěl v Anglii ukončit válku s Německem

Londýn – Let říšského ministra a zástupce nacistického vůdce Adolfa Hitlera Rudolfa Hesse do Anglie se považuje za jednu z nejzáhadnějších událostí druhé světové války a různé spekulace vyvolává dodnes. Při své tajné misi, kterou Hess podnikl 10. května 1941 na vlastní pěst, se chtěl údajně spojit se zástupci britské protichurchillovské opozice a vyjednat s nimi mír. Ten by ukončil probíhající válku s Německem. Hess nicméně skončil v zajetí - bezprostředně po svém seskoku padákem byl nedaleko Glasgow zadržen a v norimberském procesu v roce 1946 odsouzen jako válečný zločinec na doživotí.

Podle Hessova návrhu by Londýn výměnou za udržení svého světového impéria ponechal Berlínu nadvládu v kontinentální Evropě. Oba státy by si tím navíc uvolnily ruce ke společnému budování hráze proti bolševismu, hrozícímu se rozšířit ze stalinského Ruska. „Po pěti hodinách letu mu nad Skotskem došlo palivo a on musel vyskočit z letounu na padáku u Renfrewshire. Byl tak odhalen a zajat místními sedláky. Zbytek druhé světové války zůstal v internaci,“ vysvětlil historik Ivo Pejčoch.

Na vlastní pěst chtěl sjednat mír s Anglií

Rozhovor s Ivo Pejčochem (zdroj: ČT24)

Dle Pejčocha použil Hess na svoji cestu těžký dvoumotorový stíhací letoun Messerschmitt Bf 110, jehož vrak je dodnes uložen v Londýně. „Byl zastáncem toho, aby se nevedla válka s Velkou Británií. Domníval se, že se mu na vlastní pěst podaří sjednat separátní mír s Anglií a uvolnit Německu veškeré vojenské síly pro masivní úder proti Sovětskému svazu,“ dodal historik.

Po svém přistání byl zadržen a vězněn v londýnském Toweru. Do konce války byl vězněn v rozlehlém domě na anglickém venkově. Zde se také pokusil o sebevraždu skokem ze schodiště z prvního patra. Jeho let do Británie je dodnes obestřen řadou nejasností. Během Norimberského procesu byl odsouzen k doživotnímu vězení. Rudolf Hess zemřel až roku 1987, kdy se podle nejčastěji uváděné verze jeho smrti sám oběsil ve spojeneckém vězení Špandava v Berlíně.

Neonacisté ho považují za hrdinu

Hess byl pro Hitlera osobním tajemníkem a pravou rukou. V roce 1920 patřil s číslem legitimace 16 k zakládajícím členům NSDAP. Neonacisté z celé Evropy ho považují za hrdinu a každoročně 17. srpna, na kdy připadá výročí jeho smrti, pořádají vzpomínkové akce. Nechvalně proslulé je jimi zejména bavorské městečko Wunsiedel, kde je Hess pohřben. Asi nejodvážnější, nicméně velmi populární teorie zní, že špandavským „vězněm číslo sedm“ vůbec nebyl Hess, ale jeho dvojník. Toho buď do Skotska poslali Němci, nebo jej „dodali“ sami Britové poté, co „pravý“ Hess zemřel za války při nehodě.

Druhá světová válka
Zdroj: ČT24