Změna se nekoná: Britové budou volit jako dřív

Londýn - Výpraskem pro koaliční liberální demokraty vicepremiéra Nicka Clegga skončilo čtvrteční referendum a místní a regionální volby v Británii: Voliči v referendu jednoznačně odmítli změnu volebního systému do parlamentu z většinového na alternativní. Podle odhadů BBC změnu odmítlo 69 procent hlasujících a pro bylo jen 31 procent. Výsledek je těžkou ranou pro liberální demokraty, kteří referendum prosazovali. Navíc utrpěli těžké ztráty při místních a regionálních volbách v Anglii, Walesu a Skotsku. Voliči je potrestali za politiku drastických rozpočtových škrtů, kterou provádějí v koalici s konzervativci Davida Camerona a která je často v rozporu s jejich předvolebními sliby.

Nynější jednokolový většinový volební systém vyhovuje především dvěma hlavním stranám - konzervativcům a labouristům. Naopak poškozuje menší strany, jako jsou liberální demokraté, jejichž parlamentní zastoupení neodpovídá jejich celostátní podpoře. Konzervativci jsou proti změně systému, ale po loňských parlamentních volbách přistoupili na referendum při vytváření koalice jako na nezbytný ústupek liberálním demokratům. Alternativní systém kombinuje prvky většinového a poměrného hlasování.

Vicepremiér a šéf liberálních demokratů Nick Clegg:

„Ve čtvrtek večer jsme utržili opravdu těžký úder. Především ve Skotsku, Walesu, velkých městech na severu Anglie, kde panují skutečné obavy z plánů na snižování deficitu, nám přičetli největší vinu. V mnoha rodinách v těchto částech země jsou velmi živé vzpomínky na to, jaký byl život za thatcherismu v 80. letech, a vládnou tu obavy, že se k tomu opět vracíme.“

Liberální demokraté jsou také hlavním poraženým čtvrtečních lokálních a regionálních voleb. Podle dosavadních výsledků ztratili nejméně polovinu zastupitelů na anglických radnicích, především ve prospěch opozičních labouristů. Přišli například o města Sheffield, Hull a Stockport. Větší koaliční strana, konzervativci, se vyhnula takovému propadu a zůstala víceméně na svých pozicích z místních voleb před pěti lety.

Podíl hlasů liberálních demokratů klesl na 15 procent, když v loňských parlamentních volbách získali 23 procent hlasů. Labouristé si polepšili na 37 procent, zatímco pro konzervativce hlasovalo asi 35 procent voličů. Opoziční labouristé si vedli podle očekávání dobře v místních volbách v Anglii a především ve Walesu, kde v regionálním parlamentu zaznamenali velké zisky. Zklamáním je pro ně naopak Skotsko, které bylo jejich tradiční baštou a kde získala nacionalistická Skotská národní strana nečekaně většinu. Její šéf a skotský první ministr Alex Salmond již oznámil, že hodlá prosadit zákon o referendu o samostatnosti Skotska, k němuž zatím neměl ve skotském parlamentu dost hlasů.

Britské referendum
Zdroj: ČT24
Vydáno pod