Pákistánci a Filipínci protestují kvůli zabití bin Ládina

Islámábád/Manila - Na 1 500 islámských radikálů dnes demonstrovalo v pákistánské Kvétě proti zabití Usámy bin Ládina. Demonstranti vykřikovali, že povstanou noví vůdci svaté války proti Spojeným státům. Protestní pochod kvůli bin Ládonově zabití se konal i na Filipínách. Al-Káida dnes na svých internetových stránkách smrt bin Ládina oficiálně potvrdila.

Demonstraci v Pákistánu svolala nejvlivnější místní islamistická strana Džamáate islámí Pákistán (JIP). Požaduje, aby Islámábád přestal spolupracovat se Spojenými státy ve válce proti terorismu.

Americké komando bez vědomí pákistánských úřadů zabilo v noci na pondělí bin Ládina ve městě Abbottábád, jen desítky kilometrů severně od Islámábádu. Šéf al-Káidy se zde skrýval v opevněném domě. Se členy úspěšného komanda SEAL Six se dnes setkal americký prezident Barack Obama na základně Fort Campbell ve státě Kentucky.

Demonstranti v Kvétě dnes pálili americké vlajky a provolávali protiamerická hesla. „Džihád proti Americe neskončí s Usámovou smrtí,“ vykřikoval jeden islámský duchovní na demonstraci. „Usáma bin Ládin zemřel jako mučedník. Z Usámovy krve se zrodí tisíce jiných Usámů.“

Menší demonstrace se konala i na Filipínách. Desítky muslimů pochodovaly od hlavní manilské mešity k americké ambasádě, jejich postup ale zastavila policie. Demonstranti vykřikovali, že Američané bin Ládina brutálně zavraždili a že pohřbem do moře znesvětili jeho tělo. Bin Ládina označovali za mučedníka, který „bojoval za svobodu proti útlaku satanské americké nadvlády“.

Al-Káida se nevzdává

Al-Káida na internetových stránkách potvrdila smrt svého vůdce Usámy bin Ládina. Také dala najevo, že bude dál bojovat s USA a jejich spojenci, a vyzvala Pákistánce k protivládnímu povstání. „Zdůrazňujeme, že krev svatého válečného šejka Usámy bin Ládina, Bůh mu žehnej, je svatá nám i všem muslimům a nebude prolita nadarmo,“ uvádí se v prohlášení.

„S Boží pomocí zůstaneme kletbou pronásledující Američany a jejich pomocníky, budeme je pronásledovat v jejich zemích i mimo ně,“ pokračuje dokument. „Jejich štěstí se brzy promění ve smutek. Jejich krev se smísí s jejich slzami.“

Al-Káida také vyzývá Pákistánce k povstání proti vládě. Slibuje rovněž, že v nejbližší době zveřejní na internetu zvukovou nahrávku pořízenou asi týden před bin Ládinovou smrtí. Šéf al-Káidy se na ní prý vyjadřuje k vlně nepokojů v arabském světě.

Prohlášení se objevilo na internetových stránkách dnes. Datováno je však z úterý 3. května. Dokument, který je prvním vyjádřením teroristické sítě k bin Ládinově smrti, je podepsán „hlavním vedením“ al-Káidy. K otázce nástupnictví se nevyjadřuje; nejvýraznější osobou v al-Káidě je nyní podle amerických tajných služeb dosavadní dvojka teroristické sítě Ajmán Zavahrí.

Tálibán: Smrt bin Ládina posílí afghánské povstalce

Afghánský Tálibán varoval, že Usámova smrt povede jen ke zlepšení morálky mezi povstalci, kteří v Afghánistánu bojují proti USA a jejich spojencům. V prohlášení se uvádí, že smrt bin Ládina „dodá současnému džihádu proti okupantům nový impulz“. Donedávna nejhledanějšího teroristu světa pak Tálibán ocenil za jeho účast na boji proti sovětským silám v 80. letech minulého století.

Vydáno pod