Al-Káida zvažovala letos v září útoky na vlaky v USA

Washington – Po smrti nejhledanějšího teroristy světa Usámy bin Ládina vyplouvají na povrch další a další informace. Agentura AP totiž uvedla, že z materiálů nalezených v objektu, kde se ukrýval a byl zabit Usáma bin Ládin, vyplývá, že jeho mezinárodní teroristická síť al-Káida zvažovala útoky proti vlakům ve Spojených státech. Stát se tak mělo letos v září, tedy u příležitosti 10. výročí atentátů z 11. září 2001. Protiterorističtí odborníci však věří, že se jednalo jen o úvahy a že není zpráva o tom, že by se nějaký podobný útok skutečně připravoval. Mluvčí ministerstva vnitra Matthew Chandler nicméně oznámil, že úřady jsou ve zvýšené pohotovosti.

Americké bezpečnostní úřady rozeslaly podle AP ve čtvrtek představitelům pořádkových sil po celých USA upozornění, že al-Káida začala loni v únoru uvažovat, že v den výročí vykolejí několik vlakových souprav na mostě či nad údolím někde na americkém území. Na upozornění bylo uvedeno „jen pro služební potřebu“. Také představitel Úřadu pro bezpečnost v dopravě TSA John Pistole již ve středu v Kongresu ujistil, že dopravním sítím v zemi podle dostupných informací nyní nic konkrétního nehrozí. Připustil však, že se země nachází v období „o mnoha neznámých“.

Kongresman Peter King:

Fotky mrtvého bin Ládina USA nezveřejní

Údajného strůjce útoku Usámu bin Ládina hledali Američané deset let. Mnohé z nich teď ale Obama zklamal, když oznámil, že nezveřejní jeho posmrtný snímek. Drastické fotky někoho, kdo dostal zásah do hlavy, by totiž podle Obamy mohly ve světě posloužit jako podnět k násilí a konspirační teoretiky by stejně nepřesvědčily.

Obyvatelka Abbottábádu:

„Pokud tady našli tak důležitého člověka, jako je Usáma bin Ládin, tak by to měli dokázat. A pokud Američané říkají, že nebyl ozbrojený, tak ho měli zatknout.“

Pákistánu se zásah amerického komanda jen několik hodin cesty od Islámábádu vůbec nelíbil. Armáda pohrozila, že v případě další takové akce přehodnotí vojenskou spolupráci se Spojenými státy, a ministerstvo zahraničí zase odmítlo spekulace, že pákistánská rozvědka pěstuje kontakty s al-Káidou.