Volby v Kanadě vyhráli vládní konzervativci

Ottawa - Konzervativci premiéra Stephena Harpera jsou vítězové kanadských voleb. V parlamentu dokonce získali většinu. S 39,6 procenta hlasů si vysloužili ve 308členné Poslanecké sněmovně 167 křesel. V zemi se přitom za posledních sedm let konaly hned čtvery volby, tentokrát ale kabinet získal silný mandát, a země by tak mohla mít stabilní vládu.

„Kanaďané nyní mohou otočit stránku nejistoty a opakovaných voleb v posledních sedmi letech, a zaměřit se tak na výstavbu skvělé budoucnosti,“ prohlásil dnes Harper. „Náš plán je vytvořit pracovní místa bez zvyšování daní.“   

Konzervativcům přitom stačilo k vytvoření většinové vlády 155 poslaneckých křesel. Výsledek ale předčil očekávání, podle výsledků po sečtení 99,8 procenta hlasů konzervativci obsadí ve sněmovně 167 křesel. K volbám přišlo 61,3 procenta oprávněných voličů.   

Levicová Nová demokratická strana oslovila 30,6 procenta voličů, což jí vyneslo 102 poslaneckých mandátů. Liberálové, kteří byli dosud hlavním rivalem konzervativců, získali jen 34 křesel (18,9 procenta hlasů). Jejich předseda Michael Ignatieff, který se sám do parlamentu nedostal, po nejhorší porážce kanadských liberálů v historii odstoupil.

Volební debakl pak zaznamenal Quebecký blok, který dosáhl pouze na 4 křesla. Šéf této separatistické strany Gilles Duceppe se ani do Poslanecké sněmovny neprobojoval, a proto oznámil rezignaci. Jeden poslanecký mandát připadl zeleným.   

Harperovi konzervativci vyhráli volby již v letech 2006 i 2008, pokaždé ale museli vytvořit menšinovou vládu. Dosud poslední Harperův kabinet padl koncem března, když mu opoziční strany vyjádřily nedůvěru kvůli sporům o daňové zákony.