OBRAZEM: Američané slaví: „Dostali jsme ho!“

New York - Atmosféra v newyorských ulicích poté, co se veřejnost dozvěděla, že Usáma bin Ládin je po smrti, připomínala oslavy velkých sportovních úspěchů. Smrt muže, který se stal pro Američany tváří zla, vylákala tisíce lidí do ulic. Do omrzení skandovali „jů-es-ej“, mávali americkými vlajkami a zpívali, šťastní, že muž, který jejich městu zasadil hlubokou ránu, již není mezi živými. „Al-Káida je vyřízená,“ znělo na náměstí Times Square, které se spolu s Ground Zero stalo hlavním dějištěm spontánních oslav. Krátce poté dav zazpíval píseň God Bless America (Bůh žehnej Americe).

Lidé rovněž skandovali jméno amerického prezidenta, jenž jim zprávu o smrti nejhledanějšího teroristy světa oznámil: „Další čtyři roky, další čtyři roky,“ přáli si přítomní v tu chvíli, aby prezident v Bílém domě zůstal i ve druhém funkčním období. Krátce provolávali slávu i jeho předchůdci Georgi Bushovi. Přítomní rovněž zapálili svíčky jako vzpomínku na ty, kteří v září 2001 zahynuli.

Informace přišla po twitteru z Bílého domu

Stručné oznámení přišlo v neděli krátce po 21:45 washingtonského času (03:45 SELČ) od Dana Pfeiffera, ředitele komunikace Bílého domu. „POTUS (prezident Spojených států - pozn. ČTK) promluví k národu dnes ve 22:30,“ napsal na Twitteru a podělil se tak o stejný vzkaz, jaký byl právě rozeslán tiskové letce Bílého domu. Zprvu nebylo jasné, o čem chce vlastně Obama mluvit, ale jisté podezření, že jde o informace kolem bin Ládina, mezi washingtonskými novináři bylo.

Ve 22:25 (04:25 SELČ), když si Obama psal svou řeč, se zdálo, že zprávu jeden vstup na Twitteru potvrdil. Keith Urbahn, ex-poradce bývalého ministra obrany Donalda Rumsfelda, napsal: „Takže mi bylo řečeno důvěryhodnou osobou, že zabili Usámu bin Ládina. Zatraceně skvělé.“ Urbahn rychle dodal: „Nevím, jestli je to pravda, ale modleme se, aby byla.“ Právě jemu mnozí na síti připisují zásluhu za vypuštění téhle informace, i když neměl potvrzení z první ruky. Během několika minut po jeho příspěvku začaly anonymní zdroje v Pentagonu a Bílém domě sdělovat novinářům stejnou informaci. 

Američané hltali první informace z televizních obrazovek 

Zpravodaj NBC Richard Engel:

„Tohle uzavírá kapitolu v globální válce proti terorismu, která vymezila jednu generaci.“

Televizní stanice ABC, CBS a NBC přerušily s tou zprávou vysílání po celé zemi prakticky v téže minutě, ve 22:45 (04:45 SELČ). „Slyšíme naprostý jásot celé vlády,“ ohlásila zpravodajka ABC News Martha Raddatzová. Brian Williams, moderátor NBC News, řekl divákům: „Tato zpráva začala prosakovat na veřejnost, když parlamentní zaměstnanci začali telefonovat.“ A dodal, že někteří novináři dostali e-mail se třemi slovy: „Vzhůru do práce.“ 

Obamovo prohlášení bylo opakovaně odloženo. CNN ohlásila, že si projev píše sám. Ještě ve 23:00 (05:00 SELČ) nepromluvil, ale ta zpráva už se šířila i bez něj. Po necelé hodině na Facebooku přibývalo každou vteřinu víc než deset nových vstupů se slovy „bin Ládin“. Server listu The New York Post vydal zprávu s titulkem: „Dostali jsme ho!“, zatímco The Huffington Post se spokojil s prostým: „Mrtev.“