Pochod živých projde Osvětimí

Osvětim – Takzvaný Pochod živých se uskuteční v prostorách bývalého koncentračního tábora v polské Osvětimi. Na místě, kde nacisté během druhé světové války zavraždili více než milion lidí, uctí Židé z celého světa památku obětí holocaustu. Každý rok se pochodu účastní tisíce lidí z mnoha zemí světa. Vyjadřují tím také odpor proti současným projevům antisemitismu.

Tříkilometrovému přesunu zajatců z Osvětimi do vyhlazovacího tábora Březinka se za války přezdívalo cesta smrti. Teď tu každoročně proudí několik tisíc lidí z různých koutů světa, aby si jejich tragický osud připomněli. „Na konci války mi bylo tak, jako je teď vám. Všechny nás v Izraeli šokovalo, když jsme zjistili rozměr a hloubku holocaustu, nemohli jsme tomu uvěřit,“ podotkl bývalý izraelský premiér Šimon Peres.

Pochod živých je praktická forma osvěty, především židovské. Organizuje se od roku 1988 izraelským ministerstvem školství v prostorách koncentračního tábora Osvětim – Březinka. Od roku 1996 je Pochod živých organizován každoročně, památku zavražděných si tak připomínají tisíce Židů a dalších lidí, kteří přijíždějí truchlit a vzpomínat na tuto strašnou tragédii. Nejvíce, kolem dvaceti tisíc lidí, se sešlo v roce 2005. Účastníci pochodu mají příležitost společně reflektovat tragédii holocaustu a uvažovat o mechanismech vzniku předsudků a netolerance.

Reportáž Barbory Peterové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod