Výbuch v kavárně v Marrákeši, 14 mrtvých

Marrákeš - Čtrnáct obětí na životech a 20 raněných si zatím vyžádala silná exploze, která dnes otřásla kavárnou na náměstí marockého turistického města Marrákeš. Podle marockého ministerstva vnitra první důkazy potvrzují, že šlo o bombový útok. Mezi mrtvými je údajně 11 cizinců a cizinci jsou i mezi raněnými. Český konzul v Rabatu František Med řekl, že mezi mrtvými a zraněnými nejsou žádní Češi ani Slováci.

Podle lékaře z marrákešské nemocnice utrpělo zranění nejméně devět cizinců - sedm Francouzů a dva Švýcaři. Stav pěti z nich je vážný. „Kvůli explozi přišli o končetiny, utrpěli vážná poranění břicha nebo těžké zlomeniny,“ pravil lékař. Dalších osm Maročanů, které spolu s cizinci jeho nemocnice přijala, prý mají lehčí zranění.

„Analýza prvních důkazů nalezených v místě výbuchu (…) potvrzuje domněnku o útoku,“ uvedlo marocké ministerstvo vnitra. Zprávy bezprostředně po explozi uváděly, že v kavárně zřejmě vybuchla plynová bomba. Podle nejmenovaného představitele prefektury města mohlo jít o dílo sebevražedného atentátníka. Svědek, který v kavárně byl, pak ale agentuře AFP řekl, že do podniku vstoupil člověk a před odchodem tam položil bombu.

Bombový útok v marocké kavárně (zdroj: ČT24)

Po výbuchu v podniku Argana na rušném náměstí Džámi al-Fana podle očitých svědků nastala panika a stovky lidí se daly na útěk. Přední část dvoupatrové budovy byla zničena. Vyděšení kolemjdoucí odnášeli těla z místa exploze a snažili se uhasit oheň. Exploze prý byla slyšet ve vzdálenosti dvou kilometrů.

Marrákeš s milionem obyvatel je střediskem stejnojmenné provincie a jeho hlavní náměstí je jedno z nejrušnějších. Město je výchozí destinací pro turisty, kteří míří do pohoří Atlas. Podle analytiků by incident mohl mít dopad na turistický ruch v této západoafrické zemi.

Úřady podle agentury Reuters zatím neuvedly, zda v souvislosti s explozí podezírají islámské radikály. Větší útoky militantních skupin se odehrály naposledy v roce 2003 v Casablance. Při sérii sebevražedných bombových útoků bylo tehdy zabito 45 lidí.

Následky bombového útoku
Zdroj: ČTK/AP/Abdeljalil Bounhar
Vydáno pod